Трима сини кметове напуснаха УС на сдружението на общините

Трима кметове от СДС, които бяха избрани в Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България днес подадоха оставка, тъй като синята партия смята, че трябва да има по-голяма квота в ръководството.

Кметовете на Шумен, Карлово и Белослав Веселин Златев, Емил Кабаиванов и Емил Дичев напуснаха заседанието минути след като бяха избрани в УС.

След като приключи изборът на УС, един от напусналите по-късно - Веселин Златев, заяви, че подава оставка, тъй като съставът на ръководството според него трябва да се промени. Златев добави, че кметовете от СДС ще продължат да работят за сдружението, защото то е партньорска организация.

Според сините кметове изборът на Управителния съвет е фарс и политически диктат на управляваща тристранна коалиция между БСП, НДСВ и ДПС.

Местата в Управителния съвет на сдружението на общините бяха разпределени между четирима представители на ДПС, петима от БСП, четирима независими, трима от които са подкрепени от БСП, двама от НДСВ, кметът на София Стефан Софиянски и трима от СДС, които напуснаха.

По този начин гласовете се разпределят реално така: четири за ДПС, осем за БСП заедно с независимите за НДСВ, които от общо 19-членния Управителен съвет правят 14 гласа на пет за десните сили.

Кметът на София Стефан Софиянски каза, че ще прецени участието си в Управителния съвет, че напълно одобрява постъпката на кметовете от СДС.

Според Стефан Софиянски вече трябва да се мисли за представителността на движението, защото българските избиратели не са представени реално в кметската организация.

След скандала днешното заседание бе прекратено.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?