Трима учени с Нобел за икономика

Трима учени с Нобел за икономика

Носители на Нобелова награда за икономика за 2010 година са американците Питър Даймънд и Дейл Мортенсън, както и Кристофър Писаридес – британец от кипърски произход.

Двамата американски учени Питър Даймънд от Масачусетския технологичен институт (Massachusetts Institute of Technology) и Дейл Мортенсън, изследовател на пазара на труда Северозападния университет (Northwestern University, Evanston) и колегата им Кристофър Писаридес от Лондонското училище за икономика и политически науки (London School of Economics and Political Science) са отличени за приноса им в анализирането на пазарите. Разработената от тях теория може да се използва при отговор на въпросите: "Защо много хора остават без работа, когато на пазара на труда има толкова свободни места?" и "Как управлението на икономиката ще може да повлияе на безработицата".

В сайта на Нобеловия комитет се посочва още, че теорията е приложима и към пазари, различни от трудовия.

От началото на новия век Нобеловите награди за икономика се присъждат основно на американци. Изключенията бяха две – през 2003 г., когато призът бе поделен между американеца Робърт Ингл и англичанина Клайв Грейнджър, и през 2004 г. - между американеца Едуард Прескът и норвежеца Фин Кидланд.

Кристофър Писаридес, който е един от получателите на тазгодишната награда, освен гражданин на Великобритания, има и кипърско гражданство.

Теоретичните модели, разработени от тазгодишните лауреати, са помогнали за осъзнаване на това как регулациите се отразяват на безработицата, работните заплати и други аспекти на трудовия пазар.

"Според класическите разбирания за пазарите продавачите и купувачите се намират мигновено, без разходи и разполагат с перфектна информация относно цените на стоките и услугите... Това обаче не се случва в реалния живот", се казва в изявлението на Нобеловият комитет.

Работата на триото помага да се разберат реалните отношения между участниците в пазарите, където търсенето от страна на някои купувачи не се покрива, а някои продавачи не могат да продадат толкова, колкото искат.

Това може да са отношения между обикновени купувачи и продавачи на дадена стока или за тези между работодатели и търсещите работа, фирми и доставчици и др.

Работата на тримата е свързана още с имотния пазар и публичния сектор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес