Трима влизат в битка за шеф на столичната организация на БСП

Трима влизат в битка за шеф на столичната организация на БСП

Седем са кандидатите да оглавят столичната организация на БСП , но реално в битката се очаква да се включат трима - Калоян Паргов, Николай Малинов и Борис Цветков, показват настроенията в партията.

В събота Софийската градска организация на БСП ще избере нов председател. Преди това ще бъде направен анализ на обществено-политическата обстановка и задачите пред столичната партийна организация.

Седем са кандидатите за поста, издигнати от районните съвети на БСП в София.

Това са общинският съветник Калоян Паргов, депутатите Николай Малинов (издател на в-к "Дума"), Борис Цветков и Георги Кадиев, проф. Захари Захариев от Славянския университет, Петър Апостолов, който епредседател на Районния съвет в "Красно село" и дългогодишният лидер на столичната организация Румен Овчаров, издигнат от район "Младост".

На конференцията може да бъде предложен и друг кандидат с подписка от 20 души.

Очаква се битката да бъде между Паргов, Малинов и Цветков, а останалите да си направят отвод.

Неофициално кандидатурата на Калоян Паргов се подкрепя от лидера на европейските и българските социалисти Сергей Станишев, както и от част от хората на Овчаров. Друга част от привържениците на Овчаров подкрепят издателят на вестник "Дума" Николай Малинов. Борис Цветков пък минава за човек от лявото крило на партията около Янаки Стоилов.

Изборът на нов лидер на БСП-София се налага, защото досегашният председател Анна Янева стана заместник-министър на икономиката и енергетиката. Уставът на БСП забранява съвместяването на публични и партийни постове.

Рестрикцията засяга само публичните длъжности - депутат, евродепутат, министър, заместник-министър, кмет, областен управител, изпълнителен директор на агенция.

Споделяне

Още от България