Трима журналисти станаха "Човек на годината" на БХК

Трима журналисти станаха "Човек на годината" на БХК

Журналистите Силвия Великова, Полина Паунова и Генка Шикерова получиха наградата "Човек на годината" на Българския хелзински комитет за 2019 г. Наградата се връчва на личности и организации с принос в защитата на правата на човека и опазването на околната среда.

През тази година наградат е връчена на журналистите, които са защитили "правото си да казват истината" и са едни от преките участници в големите предизвикателства пред свободата на изразяване през изминалата година.

"Шикерова, Паунова и Великова са сред емблематичните защитници на честта на журналистическата професия в България, отстоявайки правото и задължението си да разкриват и огласяват истината", се казва в мотивите за избора.

Силвия Великова е журналист и водещ в Българското национално радио. През септември тя бе свалена за кратко от ефир преди избора на Иван Гешев за главен прокурор, но протестът на журналистите в радиото в нейна защита бе успешен и Великова бе върната в ефира на "Хоризонт". За сметка на това генералният директор на държавното радио Световслав Костов бе освободен от позицията.

Сега Генка Шикерова е журналист на свободна практика, след като махната от Нова телевизия, когато медията бе купена от Кирил Домусчиев. Преди това обаче телевизията беше спряла нейно разследване за договорите на Агенцията по безопасност на граните за унищожаване на животински отпадъци. Тя публикува филма си "Война за трупове" с Антикорупционния фонд. Полина Паунова е журналист в "Свободна Европа" (преди това в Mediapool). Тя публикува разследването за луксозния апартамент на Цветан Цветанов в сградата на "Артекс", което даде начално на скандала "Апартаментгейт".

БХК връчи и други награди на своята церемония. Националната мрежа за децата получиаха награда за заради усилията, вложени от екипа в разяснителна кампания в цялата страна срещу безпрецедентните атаки срещу Стратегията за детето.

Юлия Георгиева и "Център за хуманни политики" бе отличена заради организацията на мащабна онлайн кампания за набиране на средства за продължаване на работата на "Розовата къща" — дневен център за наркозависими хора. През лятото на 2019 г. центърът беше в опасност да бъде закрит, но Георгиева и ЦХП го спасиха и дори разгърнаха услугата, която е единствена по рода си за София.

Специален приз "Вдъхновение на годината" отива при Мануела Попова, която е инициатор на проекта "Не ми се обиждай, но". Проектът се бори с наложените в обществото стереотипи и стигми за хората с различни увреждания и здравословни проблеми, хора от етнически, полови и религиозни малцинства, хора от различни групи и с различни истории

Специален приз "Активист на годината" е присъден на "Дишай, Перник" — сдружение на активни граждани, които защитават правото на чист въздух и търсят решения на проблема с мръсния въздух в своя град.

Специален приз "Застъпник на годината" взима адв. Калин Ангелов. Той е адвокат и дългогодишен защитник на правата на лишените от свобода. Работи активно срещу полицейското насилие и злоупотребата с полицейски правомощия и е член на "Движение Промѣна".

Георги Георгиев и гражданско движение "Боец" получават специален приз "Доблест на годината".

Специален приз "Постоянство и памет" бе дадено на фондация "Остров Белене". Ромски граждански активисти печелят специален приз "Храброст на годината". Специален приз "Пробуждане на годината" спечели инциативния комитет "Подкрепи педиатрията".

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?