Тристранката прие "недофинансиран" план за заетостта

Националният план за действие по заетостта за догодина беше приет без съгласието на работодателските организации по време на последното за годината заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, провело се във вторник.

 

Според работодателите и синдикатите, планът за догодина ще осигури много по-малко субсидирана заетост, тъй като за поредна година финансирането по него е 73 млн. лв., а минималната заплата се вдига от 310 на 340 лв. от 1 януари.

 

“Това е нагледен пример за непремерено увеличаване на минимална работна заплата при отсъствие на ръст в икономиката, което води до намаляване на заетостта”, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

 

Социалният министър Хасан Адемов се съгласи, че е много трудно всички политики и механизми при този финансов ресурс и при минимална работна заплата от 340 лв. от следващата година да намерят място в Националния план за действие по заетостта. Той обеща повереното му ведомство и догодина да продължи да търси "сближаване на позиции".

 

Като "недофинансиран" определи плана за действие по заетостта и президентът на КНСБ Пламен Димитров, който припомни, че за да се осигурят предвидените 3 млрд. лв. за 7-годишната стратегия, от които 1 млрд. лв. да дойдат от националния бюджет, по плана за заетост трябва да се заделят около 150 млн. лв. годишно. Димитров каза още, че много от съвместните предложения на синдикати и работодатели не присъстват в плана за "Младежка гаранция".

 

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и АИКБ настояха да не се обсъждат предлаганите промени в Кодекса на труда с обяснението, че все още не са се разбрали със синдикатите по повод двустранните колективни договори.

 

Неуместно е третата страна или една от двете страни да определя как трябва да протичат тези преговори”, каза Васил Велев и подчерта, че ще се противопостави на "всякакви опити някой друг да определя какви да бъдат двустранните преговори и по какъв ред да се водят, без това да е съгласувано с работодателските организации".

 

След заседанието вицепремиерът Зинаида Златанова обяви, че се е стигнало до решението предложенията за промени в трудовото законодателство да се обсъдят с допълнителна експертиза и в отделна работна група към Тристранния съвет.

Споделяне

Още от Бизнес