Трите грешки на Борисов

Бойко Борисов. Сн. БГНЕС

"Актуалните български проблеми са породени от картелите", казва д-р Марко Арнд, шеф на софийското бюро на фондация "Конрад Аденауер“ пред "Дойче Веле". Като основна грешка на кабинета "Борисов" той сочи замразяването на заплати и пенсии.

"Смятах, че правителството на Борисов се движи в правилната посока и България се превръща в остров на стабилност в Югоизточна Европа. Но цената на тока е всъщност цената на хляба за повечето хора. Фактът, че протестите набъбнаха, свидетелства за наличието на много пробойни в българската политическа система", казва д-р Марко Арнд.

Според него крайно разнородният профил на протестиращите води до познатата ситуация, в която недоволните са обединени само от това срещу кого протестират, без да има единомислие по въпроса какво точно искат.

"Актуалните български проблеми не са свързани с приватизацията, а са породени от картелите. Когато няма конкуренция, какъвто е случаят с енергоразпределението в България, картелите определят цената“, изтъква шефът на софийското бюро на фондация "Аденауер“.

Германците не разбират българските тревоги

В Германия наред с четиримата основни производители на енергия съществуват множество фирми, които продават ток на домакинствата. Цената му варира ежедневно на базата на котировките на електроенергийната борса в Лайпциг.

"Затова германците не могат да проумеят как високите сметки за ток и парно могат да предизвикат такова силно брожение в България - защото сметките за енергия, които германците получават, са доста скромни като процент от доходите им“, казва по този повод д-р Марко Арндт. Той посочва, че заради зелената енергия сметките за ток и в Германия напоследък са скочили, но "дежурните“ около 100 евро на месец, които плаща средностатистическото семейство, все още изглеждат напълно поносими.

В този контекст отправената от д-р Марко Арнд препоръка е Комисията за защита на конкуренцията да разследва картелите, които контролират българския енергиен пазар.

Българските политически пробойни

Набъбването на протестите е свидетелство за пробойните в българската политическа система, казва д-р Марко Арнд

"Правителството на ГЕРБ сгреши много, замразявайки заплатите и пенсиите. Едно умерено увеличение на доходите на хората щеше да бъде по-уместно - независимо от риска за известно влошаване на макроикономическата рамка и бюджетната дисциплина. Правителството не обърна достатъчно внимание на монополите и създаваните от тях картели. За съжаление не бе постигнат и никакъв напредък в здравната реформа“ - така д-р Марко Арндт формулира трите основни грешки в политиката на кабинета "Борисов".

"Винаги съм съжалявал, че в България десните партии са разединени - това води до загуба на много гласове на изборите. Мисля, че на предстоящите предсрочни избори ГЕРБ ще загуби част от подкрепата си, без това да се отрази съществено на шансовете на партията да получи нов мандат за съставяне на правителство", прогнозира шефът на софийското бюро на фондация "Аденауер". Той допълва и че българското предизборно говорене за това кой с кого няма да се коалира не му харесва. "В Германия политиците избягват подобен подход - по-добре е да се знае коя партия с кого би се коалирала“, казва д-р Марко Арндт.

Споделяне

Още от Общество