Трите най-големи европейски борси заявили интерес да купят българската

Близо 3 млн. лв. на БФБ-София са блокирани в КТБ и "Креди Агрикол"

Трите най-големи европейски борси заявили интерес да купят българската

Трите най-големи европейски борси заявиха интерес за участие в приватизацията на Българската фондова борса (БФБ). Това обяви вицепремерът по икономическата политика Даниела Бобева след последното заседание на правителството в сряда. Тя отчете като успех в работата на кабинета продължаването на приватизацията, въпреки че правителството на Пламен Орешарски реално не е стартирало нито една процедура, а други като тази за продажбата на БДЖ "Товарни превози" отмени.

Бобева не пожела да посочи имената на тримата кандидати за акциите на  БФБ-София. При предишната процедура по времето на ГЕРБ, която не беше финализирана, като кандидат купувачи се сочеха London Stock Exchange, Deutsche Boerse и виенската CCE Stock Exchange Group.

Българската борса също пострада от поставените под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) и "Креди Агрикол". БФБ-София има блокирани средства от близо 3 млн. лв. в двете банки, става ясно от публикуван документ на Министерството на финансите.  В него е посочено, че към 30 юни 2014 г. БФБ-София има парични средства в шест банки, като „една от експозициите надхвърля нормативно установения максимум поради поставянето на кредитната институция под специален надзор от страна на БНБ, респективно поради невъзможността да се управляват паричните средства по сметки в нея“.

Блокираната продажба на борсата

Кабинетът "Орешарски" имаше амбицията да продаде 50.0542% от капитала на БФБ и 43.70% от "Централен депозитар" на частни инвеститори с надеждата да се съживи капиталовият пазар у нас.

Нови, интересни и динамични компании почти липсват, а борсовата 2014 г. досега ще се запомни единствено с неуспешната емисия за набиране на капитал за футболния клуб на ЦСКА.

"Би било много хубаво, ако успеем да продадем фондовата борса. Българският капиталов пазар се развива неблагоприятно в последните години и придобиването му от европейски инвеститор би дало голям тласък на развитие", бяха думите на Бобева в края на 2013 г., когато Агенцията за приватизация обяви процедура за избор на оценител на БФБ и на "Централния депозитар".

През февруари за оценител беше избран консорциумът "Камбуров-Юропиън Програм Адвайзъри-Мейн Кепитъл". Неуспял кандидат обаче обжалва решението и все още се чака произнасянето на Върховния административен съд, за да се отпуши процедурата.

В сряда Бобева съжали, че обжалването на процедурата е забавило продажбата на борсата.

Опит за продажба на БФБ-София беше направен и при правителството на ГЕРБ. Процедурата обаче бе спряна от тогавашния вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков на 20 февруари 2013 г. - в същия ден, в който кабинетът "Борисов" подаде оставка. Финансовото министерство се мотивира с променената инвестиционна обстановка в страната.

Блокирани са над 3 млн. лв. в КТБ и "Креди Агрикол"

Паричните средства на БФБ-София са за 7.8 млн. лв. към 30 юни 2014 г., сочат данните на Министерство на финансите. От тях 25.16% са в КТБ, което макар и с малко е над изискването от 25% за концентрация на средствата на държавни дружества в една банка. В "Креди Агрикол" са 13.04% от парите на БФБ-София.  Двете банки са под специален надзор от БНБ и не е ясно кога и дали ще отворят врати.

Това означава, че борсата е вложила 2.98 млн. лв. в двете банки – 1.95 млн. лв. в КТБ и 1.02 млн. в "Креди Агрикол". Според Закона за гарантиране на влоговете в банките само суми до 196 хил. лв. в една банка са гарантирани.

Фондовата борса отчете 50% спад на приходите от продажби до 521 хил. лв. за второто тримесечие на 2014 г., спрямо малко над един милион лева през същия период на миналата година, показва отчетът на дружеството. За цялото полугодие продажбите намаляват с 26% на годишна база до 1.25 млн. лв., след като за първото тримесечие имаше ръст с 15% до 733 хил. лв.

Сривът на приходите идва след много по-слабият оборот на БФБ-София през второто тримесечие на 2014 г., който беше 171 млн. лв. - спад от 71% на годишна база. Отчетената печалба в периода април - юни е едва 10 хил. лв. , което е срив от 98% спрямо година по-рано.

За полугодието оборотът на борсата е 533 млн. лв., което е спад от 38% спрямо година по-рано. Печалбата за първите шест месеца на годината е 255 хил. лв., или спад с 59% на годишна база.

На 20 юни 2014 г. бе прекратена търговията с акции на КТБ, след поставянето на банката под специален надзор от БНБ. Акциите на КТБ бяха едни от най-търгуваните на фондовата борса през последните три години, като оборота с тях е 214 млн. лв. Така борсата претърпява двоен удар в резултат на проблемите с банката.

Споделяне

Още от Бизнес