Трийсет милиона души в света са роби

Мавритания, Хаити и Пакистан са страните с най-висок дял на "модерно робство", сочи нов световен индекс, публикуван в четвъртък и цитиран от Ройтерс.

"Световният индекс на робството", изготвен от фондация "Уок фрий" (Walk Free), подрежда в класация 162 страни, оценявайки броя на хората във всяка една, засегнати от широка гама практики като принудителен и робски труд, трафик на хора, принудителни бракове и използване на деца във военни части.

Близо 30 милиона души в света са "модерни роби", според данните на организацията.

Фондация "Уок фрий" бе основана през 2012 година от австралийския минен магнат Андрю Форест. Индексът има подкрепата на световни лидери като бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън, бившия британски премиер Тони Блеър и съоснователя на Майкрософт (Microsoft) Бил Гейтс.

В Мавритания най-висок дял от населението живее в робство, като много хора наследяват робския статут от родителите си. Между 140 000 и 160 000 жители на страната са заробени или близо 4 процента.

Хаити е на второ място в индекса, като около 10 процента от децата са хванати в експлоататорска система за използване на детски труд.

Пакистан е трети с над 1,8 милиона души, полагащи робски труд. Следва Индия, където детският труд и принудителните бракове са нещо обичайно.

В абсолютни стойности в Индия, Китай, Пакистан и Нигерия има най-много поробени хора, посочва фондацията.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?