Тронното слово на кралицата отразява вижданията на Джонсън за по-твърд Брекзит

Борис Джонсън и кралица Елизабет Втора.

Борис Джонсън представи визията си за управление на Консервативната партия през следващото десетилетие, отразена в тронното слово на кралицата, чертаещо пътя към по-твърд Брекзит и радикални конституционни реформи, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Британският премиер обяви, че иска правителствената му програма да обхване повече от един парламентарен мандат, описвайки я като "подробен план за бъдещето на Великобритания", коментира изданието.

По време на тронното слово на кралицата бяха представени повече от 30 нови законопроекта, включително споразумение за финансовите параметри на излизането на Великобритания от ЕС, по-строги наказания за криминални деяния, поправки в закона за шпионажа и ангажимент за конституционна реформа.

След тронното слово премиерът Джонсън заговори за "непоклатимата увереност" в бъдещето след победата на парламентарните избори, като думите му предполагат, че се надява да спечели и вота през 2024 г. Завършването на Брекзит обаче остава ключов приоритет за Джонсън, отбелязва "Гардиън".

В тронното слово беше обявено намерение да се отмени в началото на следващата година законът за фиксиране на мандата на парламента, което потенциално дава на Джонсън възможността да свика избори в избрано от него време, евентуално през декември 2024 г.

Церемонията, която официално откри новата сесия на парламента, бе втората такава реч на кралицата в интервал от два месеца, припомня "Гардиън". Изданието посочва, че тя е имала сходства с предишната, но е съдържала и нови моменти, свързани със спечелването на изборите от консерваторите и новата им управленска програма.

Според в. "Дейли мирър" Борис Джонсън е представил най-радикалното тронно слово от едно поколение насам с мерки за по-строги наказания за престъпления, включително за тероризъм, инвестиции в националната система за здравеопазване и действия по "приоритетите на хората". Кралицата спомена и за мащабни конституционни реформи - едва седмица след спечелването на изборите от консерваторите на Джонсън.

Изданието отбелязва, че премиерът мотивира плановете си с това, че иска да върне доверието на избирателите в британската политика.

В. "Сън" извежда в заглавие, че Джонсън представя "нова златна ера" за Великобритания с радикалния си 10-годишен план за развитие на страната.

Изданието "Дейли експрес" също се спира да радикалната програма на премиера и отбелязва, че той се радва да значителна обществена подкрепа, която несъмнено ще му помогне да прокара плановете си за Брекзит.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?