Трудно е да се намери златната среда между борбата с престъпността и защитата на човешките права

Трудно е да се намери златната среда между борбата с престъпността и защитата на човешките права
Много е трудно да се намери златната среда между борбата с организираната престъпност и защитата на човешките права. Така председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Жозеф Дол коментира във вторник пред журналисти в Брюксел критиките на сп. “Икономист“, че мерките на българското правителство срещу престъпността будят страхове, че България се превръща в полицейска държава.

В анализа си от миналата седмица изданието коментира как премиерът Бойко Борисов е дошъл на власт с обещанието “да не жали никой и нищо“ в борбата с организираната престъпност, след което са последвали многобройни полицейски акции, включително срещу представители на бившето правителство. Списанието обаче акцентира върху това, че още никой не е изправен на съд и дори има опасения, че се прави “завой към нещо като полицейска държава“.

Дол коментира, че е важно “демокрацията да бъде организирана така, че да бъде защитена сигурността на гражданите“.

Той допълни, че е много важно освен полицията, да функционира и правосъдието. “Организираната престъпност трябва да бъде преследвана, полицията да действа и правосъдието да функционира“, каза Дол. Когато някой бъде задържан, например за злоупотреба с еврофондове, той трябва да бъде осъден възможно най-бързо, а не след 10-15 години, поясни той.

Делото "Николов - Стойков" за пране на пари от програма САПАРД, което се наблюдава внимателно от ЕС, приключи 3 години след започване на досъдебното производство. Две години по-рано в Германия вече имаше осъдени за същия случай. Людмил Стойков бе оправдан, а Марио Николов бе осъден на първа инстанция.

Според Дол България трябва да положи още много усилия в областта на правосъдието, но “това е нормално за всички страни, които толкова време са живели в един друг политически режим“.

Дол даде пример, че във Франция гражданите смятат, че държавата не е достатъчно добре организирана в борбата срещу престъпността. Той посочи, че там скоро е била убита полицайка и има много организирани обири.

Попитан как ще коментира критиките на други партии членки на ЕНП като СДС и ДСБ към правителството на Бойко Борисов за някои политики, Дол заяви, че “център-дясното пространство трябва да бъде обединено преди и след избори, но не и еднакво“. Подобна била и ситуацията във Франция.

На въпрос за честите смени на позициите на премиера Бойко Борисов по различни теми Дол каза, че самият той също провокира дискусии по дадени въпроси. Според него това се случва във всяка държава и посочи, че има и други страни, където са се дискутирали темите за вдигане на ДДС или пенсионната възраст. Според него именно тези дискусии по едни или други политики дават възможност да се види коя мярка да бъде приета в крайна сметка.

Дол заяви, че “правителството в България дава най-доброто от себе си, за да се справи с кризата“ и похвали страната за ниския бюджетен дефицит.

Той съобщи, че през лятото ЕНП ще направи изследване, което да обхване всички страни членки на ЕС, за това какви мерки трябва да се предприемат, за да се справят с бюджетните дефицити.

“В една криза всички трябва да полагат усилия. Ако има намаление на заплатите на държавните служители в ЕС, то такава ще има и за евродепутатите и всички европейски институции“, коментира още председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент.

Дол се обяви за данъчно облагане на прехвърлянето на капиталите и поиска общоевропейско икономическо управление. “А аз лично смятам, че ако имаме общи правила, тези данъци трябва да отиват в общия европейски бюджет“, каза Дол. Според него по този начин ще може да се създаде фонд, от който да се подпомагат държавите от ЕС, имащи финансови проблеми.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа