Трудови инспектори засекли мними работещи сред преминаващите КПП

45 души са "хванати" на място и върнати, а други - не са открити на работните места и работодателите отричат да ги познават

Трудови инспектори засекли мними работещи сред преминаващите КПП

Проверките на Инспекцията по труда са засекли сред преминаващите контролно-пропускателните пунктове (КПП) под предлог, че отиват на работа, хора без трудов договор, такива, които в последствие не са били намерени на работните им места и такива, за които работодателите отричат някога да са били във връзка с тях. Проверките са били направени в събота, 25 април, като информацията в декларациите е била проверявана още същия ден.

Те са проверявали истинността на данните, декларирани от хора, които са посочили "отиване на работа" като причина за влизане в столицата. Още в същия ден екипи на Инспекцията по труда от София и София-област са проверявали данните.

В ранните часове на деня те са участвали със съдействието на органите на МВР в проверките на контролно-пропускателните пунктове и са събрали данни от декларациите на 350 души. От тях за 100 души, декларирали, че пътуват за работа, трудовите инспектори открили, че те нямат действащ трудов договор.

За 45 души проверката е извършена на самия пропускателен пункт и те не са допуснати да продължат пътуването. 

В рамките на деня са проверени общо 27 обекта, за които преминаващи през пунктовете, както с трудови и така и без трудови договори, са декларирали, че полагат труд. Да работят са установени девет души без действащи договори. Повечето хора, декларирали пътуване за работа изобщо не са били открити на посочените от тях като месторабота обекти.

Имало и декларации, в които са отбелязани неработещи или несъществуващи обекти.

За 21 души работодателите са заявили, че нямат и никога не са имали връзка с тях.

Проверките на Инспекцията по труда продължават.

Споделяне

Още от България