Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Трябва да върнем чиновниците, които знаят как се работи с ЕС

29 коментара
Трябва да върнем чиновниците, които знаят как се работи с ЕС

Г-н Овчаров, правителството е в безпрецедентна криза на доверие от страна на ЕС заради съмнения в корупция и некомпетентност. Има ли риск от падане на кабинета, каквито коментари се чуват неофициално от вашите коалиционни партньори от НДСВ и ДПС?

Много тежки думи. Чак до такива тежки квалификации не трябва да се стига. Това, че има проблеми, е ясно. Както и че определени чиновници не показват способности да решават тези проблеми и поради тази причина правителството набеляза конкретни мерки, както за възстановяването на нормалните отношения с Брюксел, така и за подобряването на работата в страната. Дали тези мерки са достатъчни, ще стане ясно, след като видим резултатите от тях. Иска ми се да не прекаляваме и да правим ситуацията по-черна, каквато е в действителност.

Все пак какъв изход виждате от създалата се ситуация около европарите?

Дадени са ни препоръки от Брюксел, има хора, които отговорят за подготовката на конкретните отговори. Има и вицепремиер, който координира работата по цялата тази тематика. Сигурен съм, че един месец не е толкова малък срок и могат да бъдат направени много неща. Разбира се, обаче, не всички.

Може ли един супер-вицепремиер, за каквато вече е представяна Меглена Плугчиева, да вкара ред в системата и да оправи проблемите?

Правителството очевидно е преценило сериозността на проблемите, за да предприеме действието и да създаде такъв пост. Меглена Плугчиева обаче ще трябва да играе в рамките на правила, които вече са заложени. Има оперативни програми, те имат ръководители и управляващи органи, регионални структури. Така че нейната функция не е да командва, тя не може да замести министрите, които ръководят съответните програми, а да координира преди всичко отношенията ни с Брюксел. Координация, ако искате, и на комуникациите на институциите.

Да оставим настрана, че опозиция, неправителствени организации контактуват с когото си искат в Брюксел и приказват каквото си решат на гърба на България, но и в много голяма степен държавните чиновници, които контактуват с ЕК, подават абсолютно разнопосочни сигнали.

И затова в компетенциите на вицепремиера е да регулира и много добре да координира нещата. Казах това и на срещата в Катарино, че трябва да се подготви много стриктен екшън-план – кой какво прави и какво докладва в Брюксел. И още – кога, кой и какво трябва да знае един човек, за да не се получава така, че единият е казал нещо, а след това отива друг и казва точно обратното.

Функцията на Плугчиева е не да замести ресорните министри, а да координира действията и на тях, и на останалите чиновници, свързани с взаимодействието ни с ЕС и ЕК.

Много ми се иска да се разбере и нещо друго. Присъединяването ни към ЕС, усвояването на парите от еврофондовете, не е задача само на правителството. Ако то се провали, няма да е само, но ще се провали и България като държава. Казвам го по повод на тези изключително активни опозиционни лидери, които правят всичко възможно да оклепат държавата си, забравяйки, че ако дойдат след една година на власт, те ще са тези, които трябва да обясняват какво тогава са разказвали и как ще отстраняват собствените си измислици и неверни твърдения.

Защо се стигна до всички тези проблеми?

Защото голяма част от компетентните чиновници вече не са там, където бяха. Тези, които вкараха България в ЕС и които знаят какво иска Съюзът и при кого и как да го кажат, не работят в администрацията.

Кой е виновен за това?

Много хора в България си направиха личния PR, громейки некадърната, корумпирана, раздута държавна администрация, която непрекъснато е заклеймявана като виновна за всичко в страната. Ние пропуснахме нещо, което от Брюксел вече трета година ни го натякват – административен капацитет. Това означава компетентни чиновници, които знаят за какво става дума. Тези компетентни чиновници ги държим на ниски заплати. Впоследствие те се научават за какво става дума и отиват да работят в частния сектор.

Как могат да се върнат?

Не е много трудно. С едно по-друго отношение към държавната администрация, с реализацията на стъпките, които са заложени и в бюджета, и в програмата на кабинета от Катарино, където се предвижда 10% увеличение на разходите за заплати. Което ще даде възможност на кадърните да се дадат наистина по-големи заплати, да ги върнем и запазим.

Миналата седмица станахме свидетели на "семейна кавга" в коалицията кой е виновен за еврофондовете, като НДСВ защити зам.-министъра си Димитър Ивановски, а министри на БСП го разкритикуваха...

Проблемите при взаимоотношенията ни с ЕС не са плод на действията на един, който и да било той. Необходима е цялостна промяна на философията на отношенията ни към Евросъюза. И това дали ще бъде Димитър Ивановски или не, не означава нищо. Ще го изгоним, например Ивановски, на негово място ще сложим някой, който не знае за какво става дума и ще му трябват 6 месеца, за да разбере къде са вратите, на които трябва да чука. Промените заради самите промени не винаги носят по-добър резултат.

В тази връзка направените преди месец промени в правителството бяха само заради самите тях или защото са необходими?

Трудно мога да вляза в ролята на министър-председателя, който предложи промените. Очевидно той гледа от неговата позиция, прави съответните анализи и преценки и е решил, че тези промени са адекватни на ситуацията в момента и че касаят болезнени проблеми вътре в страната и в отношенията с Брюксел. Дали е така, ще разберем след известно време.

БСП започна масирана кампания за разясняване на последните решения на коалицията от Катарино...

БСП като водеща партия в тази коалиция дълго беше обвинявана, че е загърбила предизборните си обещания, че не решава социалните им проблеми – нещо, което по същество не е вярно. Защото, ако погледнете статистиката, 20 процента увеличение на пенсиите и доходите едва ли има в последните 10 години. А това се случва и ще продължи да се случва. Затова кампанията е толкова масирана. Тя не е само към избирателите и членовете на БСП. На мен много ми се иска да се разглежда и да се превърне в кампания към цялото българско общество. Към всички българи, които в момента са отстрани на политиката, които нямат намерение да гласуват и които са 60 процента. Те трябва да разберат, че това, което се случва в България, е и техен ангажимент и че от това зависи дали ще имат нормална работа, гарантиран бизнес, дали децата им ще се обучават добре, дали родителите им ще имат нормални пенсии и пр.

Защото гледането само на телевизия и реалити шоута е много приятно, но то не решава проблемите на страната. Затова мисля, че основният проблем на всички политически партии, особено на БСП, като единствената сериозна останала на политическата сцена, е именно обръщането към тези хора, които през последните години се отказаха от политиката.

Т.е. вие стартирахте предизборната си кампания?

Предизборната кампания започва след обявяването на резултатите от последните избори. Тя на практика е непрекъснат процес. Не сме прекъсвали диалога си с хората. Ще ви припомня, че подобни десанти правим от 2006 г.

А какво става с другите решения от предишния голям коалиционен съвет в Хисаря – създаването на енергиен мегахолдинг и приватизацията на "Булгартабак"?

Приватизацията на "Булгартабак" най-после тръгва, поне с фабриките в Стара Загора и Пловдив. Както се казва, 1 година по-късно, но може би ще стане в края на следващия месец. Надявам се, че няма да се закъснее и с останалите фабрики. Защото забавянето на процеса може да се окаже фатален за тяхната приватизация.

Що се отнася до енергийния холдинг, за мен това е последният шанс България да има компания, ако не с мултинационално, то поне с регионално значение. Ако някой поради тесногръдо разбиране или тясно -икономически интереси попречи на реализацията на холдинга, то съвсем в близко време българската енергетика ще стане плячка на тези, които в момента консолидират и придобиват енергетиката в цяла Европа.

Кой може да се окаже тесногръд и да не поиска реализирането на този холдинг?

В България много хора продължават да робуват на идеологеми. Те в енергетиката са изключително вредни. Едната е – дайте да се конкурираме вътре в страната. Как ще стане това – като направим всички централи самостоятелни производители на електроенергия. Къде тогава е конкуренцията?! Фирмите ще се конкурират на регионалния пазар, в Европа. Това са пазарите, където можем да се конкурираме. Ако искаме да бъдем играчи на тези пазари, трябва да направим холдинга колкото може по-бързо.

Кога го виждате да бъде създаден реално?

Доколкото знам, процесът по структурирането му не е преустановен, върви процедура по избор на официален консултант и оттам насетне да се формира.

Последните скандали отново фокусираха вниманието върху корупционния потенциал в БСП, на заден план останаха предишни скандали и сигнали, свързани с представители на ДПС. През последните няколко дни хора от опозицията пак "захапаха" темата за изолация на ДПС от властта и пр., а представители от движението пък поискаха повече власт.

ДПС е политически субект, който не може да бъде изместен от политическата сцена на България. Който не го е осъзнал, просто не е в час. Аз съм сигурно човекът в БСП, който си е позволявал най-резки критики по отношение на ДПС, но тези критики касаят реализацията на определени икономически интереси на ДПС или на определени кръгове от неговото ръководство. Те не касаят и не оспорват съществуването на ДПС, а още по-малко се противопоставят на турското малцинство в България. Това са реалности и ние трябва да се съобразяваме с тях. И сега работим нормално с ДПС в Народното събрание.

А що се отнася до бъдещи коалиции – нека да не хвърляме боб предварително.

Това означава ли, че не изключвате и след изборна коалиция с ГЕРБ, например?

Някой ще трябва да управлява. Според проучванията четири партии ще влязат в бъдещия парламент. Така че те ще трябва да излъчат бъдещото правителство на страната.

Резултатите от управлението ни дават основание с много голямо самочувствие да претендираме за още един мандат.

Покрай убийството на убийството на изпълнителния директор на "Атоменергоремонт" се заговори пак за енергийна мафия. Според анализи на експерти този сектор е един от най-непрозрачните – и по отношение на консултантски договори, и на възлагане на поръчки, които се въртят в едни и същи ръце.

Бих искал да видя тези анализи. Със сигурност има проблеми в енергетиката, не всичко е перфектно и прозрачно, но смея да кажа, че ако има предприятия, които спазват 100% всички данъчни закони и закони, регулиращи взаимоотношенията в бизнеса, това са именно държавните предприятия в енергетика. Защото там няма как да се скрият данъци, осигуровки, няма как да се плащат заплати под масата. Бизнесът там е най-прозрачен и десетките проверки са го доказали.

Що се отнася до убития директор - не го познавам, не е от енергийните среди и през последните години се е занимавал с бизнес в Сърбия.

Виждате ли някакви рискове в проекта за АЕЦ "Белене" от гледна точка на нарастване на стойността му в сравнение с първоначално обявените 4 млрд. евро, структурирането на бъдещата компания и пр.

Ако продължим да се структурираме и не започнем изграждането в максимално бързи срокове и темпове, това ще доведе до увеличаване на цената. Може би следващия месец ще бъде определен стратегическият инвеститор и така на практика ще привърши предварителният етап.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

29 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. учуден
  #30

  ?

 2. бейби
  #29

  Свинска работа, ей, съвсем се освиниха някои хора, и срам нямат, брей!

 3. лимпида
  #28

  .....То и от столовете на НС може да се охранваш и въртиш далавери, ама като си във властта можеш да го замажеш и трудно някой ще ти поиска сметка. Овчаров би трябвало да го знае.

 4. haha
  #27

  10% от 300лв са 30 лв. ше си изпочупят краката да се връщат хората за 30 лв. и тва ако ги разпределят поравно.

 5. Rossi
  #26

  Вероятно Р.Овч. има предвид да се върне неговата ненадмината "експертка" Корнелия Нинова....., за да продължи да си води далаверите с небезизвестния Красимир Георгиев (от "Фронтиер")...

 6. Р. Овч.
  #25

  "ДПС е политически субект, който не може да бъде изместен от политическата сцена на България."Абе Р. Овч., що да не може. И те са крадци като вас. А като ги отстраните за вас ще остане да крадете повече.

 7. aman
  #24

  Как ги реди този само, жална ни майка! ... "възстановяване на нормалнит еотношения с Брюксел" ... "опозиция, неправителствени организации контактуват с когото си искат в Брюксел и приказват каквото си решат на гърба на България"..."ъдето се предвижда 10% увеличение на разходите за заплати. Което ще даде възможност на кадърните да се дадат наистина по-големи заплати, да ги върнем и запазим." .."Защото гледането само на телевизия и реалити шоута е много приятно, но то не решава проблемите на страната.

 8. Пасъм
  #23

  Абе, малоумни тъпчовци! Овчаров е прав, а това, че сте прости и злобни седесерасти, си е ваш проблем. Научете се да мислите глобално и то за България!

 9. kuku
  #22

  za tova niama kak ednoto da premahne drugoto. Te sa kato siamski bliznaci. Loshoto e che kato svinski cherva za tiah sa navarzani i "opozicionnite" bandiugi. Vsite zaedno barkat v kacata s meda narechna Bulgaria, koiato te prevarnaha i darjat da si ostane Bulgaristan, Absurdistan - Chalga town. Tova e golata istina. I taia psevdo-strana vleze v EU edinstveno poradi tova che na niakoi evro-chinovnici im se osladi dokato burkaha v kacata s meda, a niakoi sigurno oshte barkat. Za bulgarite ostava da duhat supata, a evropeiskite danakoplatci da ni sarbat poparata. Takova e razpredelenieto na iastiata v evropeiskata mehana...

 10. алф
  #21

  kоято е права ,дори и когато съгреши - нали Овчаров?!Може, Седларов, пардон, Овчаров, може и съвети да даваш,но ти си корумпиран и не ни лъжи! Защото рано или късно народът ни ще престане да бъде стадо от овце, но ти винаги ще си останеш Овчаров!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.