Бивша председателка и настояща зам.-председателка на НС в наддумване за политическия морал

Цачева: "Не сте за това място". Манолова: "Не ви отива да се държите като Борисов"

Депутатката от ГЕРБ показа снимка как се гласува с две карти, колежката й отсече, че това не било доказателство

Цецка Цачева и Мая Манолова от времето, когато ролите им бяха разменени

Председателят на 41-ото Народно събрание Цецка Цачева и настоящият зам.-председател на парламента Мая Манолова размениха остри реплики за парламентаризма и отговорното политическо поведение в ефира на бТВ в петък сутринта. От спора и двете излязоха убедени в собствената политическа правота и с ясното послание, че партиите им трудно ще намерят общ език по какъвто и да е важен въпрос в сегашното народно събрание.

Двете влязоха в спор още веднага за практиката, която парламентарната група на ГЕРБ се опитва да въведе. Сутрин тя се регистрира в парламента, след което не влиза на заеданието. Това групата на ГЕРБ направи и в петък.

Според Манолова депутатите на ГЕРБ бойкотират работата на парламента и се регистрират само колкото да си вземат надницата, а "после пият кафета”. Цачева ащити своята партия с мотива, че в сегашната ситуация "ГЕРБ не може да изложи своите идеи и виждания".

"Не започнаха добре нещата, г-жо Манолова”, обърна се Цачева към Манолова.

Бившата председателка на парламента оправда бойкота с това, че от партията трябва да бъдат близо до хората.

"Хората не са пратили народните представители в сградата на парламента, за да пребивават там, а за да се заемат с решаването на най-важните им проблеми - как да се пребори безработицата, да се даде глътка въздух на бизнеса и т.н.”, отговори ѝ Манолова.

Цачева веднага реагира, че опонентката ѝ няма право да говори от името на хората.

"ГЕРБ е първа политическа сила, има най-много депутати. Не сте говорител на хората”, отсече тя. Според нея напускането на парламента е "прийом”, предприет поради това, че "с демагогски твърдения” партиите вляво започнали с тема за преструктуриране на ГДБОП, СДОТО и др.

Цачева определи изваждането на ГДБОП от МВР като непрозрачно, без обсъждане, механично.

Цачева не скри, че изолацията, в която останалите политически партии в НС поставят ГЕРБ, я дразни най-силно. Тя не приема начина, по който "една партия, неполучила достатъчно гласове, за да е първа, се държи като победител”.

"Чувствам се неудобно за г-жа Цачева. Много е жалко да си бил човек, който защитава парламентаризма, и да се окажеш в жалкото състояние да си в челото на бойкота - деструктивна позиция, която опитва да създаде хаос и безредици в държавата”, отговори ѝ Манолова.

"Не ви отива да се държите като Бойко Борисов. Бяхте председател, запазете авторитета”, добави тя. Цачева на свой ред остро я разкритикува за начина на ръководене на пленарните заседания през първите 2 седмици от работата на парламента.

При скандала между Ивайло Московски и Волен Сидеров не можело да се чуе кой е инициатор на словесната схватка. "Като не се чува, не сте за това място. Трябва да поемете отговорност”, обърна се Цачева към Манолова.

После депутатът от ГЕРБ извади и снимки, на които се вижда как Атанас Пъдев от "Коалиция за България” гласува с 2 карти. "Тази снимка не е доказателство”, отсече Манолова.

После спорът мина към политическото номадство. "41-ото НС забрани партийното номадство, спря гласуването с чужди карти”, каза Цачева. Манолова я поправи, че "беше забранено номадството, но ГЕРБ пазаруваше независими депутати на практика с парите на данъкоплатците се печелеха гласове”.

"За кои се мислите? Партия ГЕРБ може да съществува само ако е на власт, Бойко Борисов е премиер, а Цецка Цачева – председател на НС”, възкликна Манолова. Цачева пък изтъкна, че според новоприетите правила депутатите от ГЕРБ, които са 97, могат да се отцепят и да сформират нови 9 партии. Манолова определи това като "циркаджийски номера”.

„Ще останете ли в партия, която е била собственост на един човек, извършвал престъпления”, попита накрая Манолова. "Няма да отговарям на подаден по този начин въпрос”, отговори Цачева.

Споделяне

Още от България