Бивша председателка и настояща зам.-председателка на НС в наддумване за политическия морал

Цачева: "Не сте за това място". Манолова: "Не ви отива да се държите като Борисов"

Депутатката от ГЕРБ показа снимка как се гласува с две карти, колежката й отсече, че това не било доказателство

Цецка Цачева и Мая Манолова от времето, когато ролите им бяха разменени

Председателят на 41-ото Народно събрание Цецка Цачева и настоящият зам.-председател на парламента Мая Манолова размениха остри реплики за парламентаризма и отговорното политическо поведение в ефира на бТВ в петък сутринта. От спора и двете излязоха убедени в собствената политическа правота и с ясното послание, че партиите им трудно ще намерят общ език по какъвто и да е важен въпрос в сегашното народно събрание.

Двете влязоха в спор още веднага за практиката, която парламентарната група на ГЕРБ се опитва да въведе. Сутрин тя се регистрира в парламента, след което не влиза на заеданието. Това групата на ГЕРБ направи и в петък.

Според Манолова депутатите на ГЕРБ бойкотират работата на парламента и се регистрират само колкото да си вземат надницата, а "после пият кафета”. Цачева ащити своята партия с мотива, че в сегашната ситуация "ГЕРБ не може да изложи своите идеи и виждания".

"Не започнаха добре нещата, г-жо Манолова”, обърна се Цачева към Манолова.

Бившата председателка на парламента оправда бойкота с това, че от партията трябва да бъдат близо до хората.

"Хората не са пратили народните представители в сградата на парламента, за да пребивават там, а за да се заемат с решаването на най-важните им проблеми - как да се пребори безработицата, да се даде глътка въздух на бизнеса и т.н.”, отговори ѝ Манолова.

Цачева веднага реагира, че опонентката ѝ няма право да говори от името на хората.

"ГЕРБ е първа политическа сила, има най-много депутати. Не сте говорител на хората”, отсече тя. Според нея напускането на парламента е "прийом”, предприет поради това, че "с демагогски твърдения” партиите вляво започнали с тема за преструктуриране на ГДБОП, СДОТО и др.

Цачева определи изваждането на ГДБОП от МВР като непрозрачно, без обсъждане, механично.

Цачева не скри, че изолацията, в която останалите политически партии в НС поставят ГЕРБ, я дразни най-силно. Тя не приема начина, по който "една партия, неполучила достатъчно гласове, за да е първа, се държи като победител”.

"Чувствам се неудобно за г-жа Цачева. Много е жалко да си бил човек, който защитава парламентаризма, и да се окажеш в жалкото състояние да си в челото на бойкота - деструктивна позиция, която опитва да създаде хаос и безредици в държавата”, отговори ѝ Манолова.

"Не ви отива да се държите като Бойко Борисов. Бяхте председател, запазете авторитета”, добави тя. Цачева на свой ред остро я разкритикува за начина на ръководене на пленарните заседания през първите 2 седмици от работата на парламента.

При скандала между Ивайло Московски и Волен Сидеров не можело да се чуе кой е инициатор на словесната схватка. "Като не се чува, не сте за това място. Трябва да поемете отговорност”, обърна се Цачева към Манолова.

После депутатът от ГЕРБ извади и снимки, на които се вижда как Атанас Пъдев от "Коалиция за България” гласува с 2 карти. "Тази снимка не е доказателство”, отсече Манолова.

После спорът мина към политическото номадство. "41-ото НС забрани партийното номадство, спря гласуването с чужди карти”, каза Цачева. Манолова я поправи, че "беше забранено номадството, но ГЕРБ пазаруваше независими депутати на практика с парите на данъкоплатците се печелеха гласове”.

"За кои се мислите? Партия ГЕРБ може да съществува само ако е на власт, Бойко Борисов е премиер, а Цецка Цачева – председател на НС”, възкликна Манолова. Цачева пък изтъкна, че според новоприетите правила депутатите от ГЕРБ, които са 97, могат да се отцепят и да сформират нови 9 партии. Манолова определи това като "циркаджийски номера”.

„Ще останете ли в партия, която е била собственост на един човек, извършвал престъпления”, попита накрая Манолова. "Няма да отговарям на подаден по този начин въпрос”, отговори Цачева.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?