Цачева обеща на общините проблемите им да са в центъра на работата на парламента

В 43-то Народно събрание акцентът ще бъде върху проблемите на общините, кметовете и общинските ръководства, обеща председателят на парламента Цецка Цачева на кметове и общински съветници във вторник при откриването на годишната конференция "Перспективи за растеж на българските общини".

Цачева очерта три основни приоритети на новия парламент. Сред тях е приемането на изцяло нов закон за мястото на органите, натоварени с еврофондовете, който трябва да гарантира правата на бенефициентите и да уреди въпроса с процедурите на обжалване на решенията на централната власт по европроекти.

Предстоят промени в закона за обществените поръчки. "Нужна е безусловна гаранция за максимална прозрачност и ефективно изразходване на средства, което може да стане с въвеждане на електронни поръчки, например, адекватен контрол на всички нива на процедурата за обществените поръчки", каза Цачева, цитирана от БТА.

На трето място тя постави изработването на мерки за финансова децентрализация, която включва механизми за собствена икономическа политика на общините и която се неглижира от пореден парламент. Цачева обяви, че очаква инициативи от местните власти, включително предложения за закони.

Шефът на Народното събрание съобщи също, че предвижда специален служител от администрацията на парламента да следи за проблемите на местната власт и на два месеца веднъж да се провеждат съвместни форуми, които да дават законодателни инициативи. Към парламента ще има и ново звено, което да се занимава с оценка на въздействието на новоприетите актове върху обществените отношения. Експерти от НС ще са на разположение на общините всеки момент, гарантира председателят на парламента.

Във видеоприветствие Кристалина Георгиева, вицепрезидент на Европейската комисия по бюджет и човешки ресурси, обърна внимание на факта, че България е сред най-големите бенефициенти на европейски пари - 32 млрд. лв. за следващите 7 години. Тя препоръча на кметовете да подготвят кадри, да инвестират в капаците, да оказват натиск на правителството да търси възможности за ползване на финансиране, където най-малко у нас стигат парите като програми за иновации, за развитие на малкия и средния бизнес, за най-изостаналите райони.

Споделяне

Още от България