Църквата: Образователната реформа е "чудовищен удар срещу народа"

Българската православна църква е скандализирана от проектозакона за училищното образование, става ясно от обръщение на Светия Синод към българската нация "относно бъдещето на децата на България", което бе изпратено до медиите в четвъртък.

"За съжаление през последните години ставаме свидетели на злонамерени опити за обслужване не на българския национален интерес, а на чужди за страната ни интереси. Доказателство за това е изготвеният законопроект на МОН за училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка. "Венец" на разрушителните му усилия е онази негова част, която касае моралното и духовно образование и възпитание на българските деца и ученици", се казва в обръщението.

Макар по конституция образованието у нас да е светско, църквата констатира, че законопроектът не осигурява дължимия статут на предмета Религия в учебния план и дори предвижда механизми, които още повече да го ограничават през следващите години.

Проектът на МОН е скандализирал църквата и със забраната за натрапчиво демонстриране на религиозна принадлежност, която духовенството разбира като тотална забрана за носене на религиозни символи. Църквата смята, че с тази забрана се прави опит "да се наложи на учениците и учителите идеологическата доктрина на атеизма и бездуховността".

"Българската православна църква не може да остане равнодушна към недемократичните и насилствени опити да се отнеме правото на българските деца, ученици и учители свободно да изразяват убежденията си, да живеят и работят съобразно своята християнска вяра, чието знаме е кръстът Христов", се казва още в обръщението.

"Никой няма основание да посяга върху почитта на нашия народ към кръста, който ни съпътства от раждането до смъртта и във вечността. Тъй като по-голямата част от народа ни има православно самосъзнание, църквата счита, че така предложената забрана за религиозните символи е зле прикрит удар най-вече срещу традиционното вероизповедание в България – Православието", се посочва още в документа.

"Това е чудовищен удар срещу народа ни от страна на някои високопоставени чиновници. Духът ни е възмутен, сърцето ни страда за това, че българи се противопостяват на българския народ и хладнокръвно се стремят да унищожат националната му идентичност, лишавайки децата от такова бъдеще, каквото нашите предци, проливайки кръвта си, се опитаха да осигурят за нас", пише още в обръщението, подписано от членовете на Светия Синод.

Според разяснения на вносителя на законопроекта – министърът на образованието Даниел Вълчев, никой не забранява на ученици и учители да носят в училище религиозни символи, ако не правят това натрапчиво и показно. Това, според него се отнася както до кръстове за християни, така и за забрадки, шалвари и други за мюсюлмани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?