Цървенковски води след първия тур на президентските избори в Македония

Министър - председателят Бранко Цървенковски води след първия тур на президентските избори в Македония с близо 42,89 % от гласовете, сочат първите резултати от проведения на 14 април вот. Независимо от това той не успя да събере необходимите 50 %, за да спечели още на първи тур.

Кандидатът на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Сашко Кедев получава 34,13 на сто от гласовете.

Предсрочните избори бяха насрочени след смъртта на предишния президент Борис Трайковски, който загина трагично при самолетна катастрофа през февруари. Етническото напрежение с албанското малцинство и икономическата криза в страната бяха основни теми на предизборния дебат.

Избирателната активност беше 55%, вотът премина мирно, отбелязват световните агенции.

От четиримата кандидати за поста, двамата етнически албанци отпаднаха още на първия тур.

Както посочва кореспондентът на Би Би Си, ключовият въпрос за втория тур е кой кандидат ще бъде подкрепен от албанското малцинство, което съставлява една четвърт от населението в страната.

Вторият тур на изборите ще се проведе на 28 април.

Късно снощи Бранко Цървенковски обяви победата си като каза, че се е кандидатирал за президент, за да може да осъществи визията си за бъдещето на Република Македония.

От своя страна кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Сашко Кедев заяви, че Социалдемократическият съюз е получил максимума гласове, който може да получи, а броят на гласовете, подадени за опонента му Цървенковски, е бил по-малък от гласовете, получени от Тито Петковски на миналите президентски избори, когато той бе кандидат на Социалдемократическия съюз.

От Демократичния съюз на албанците заявиха, че са доволни от подкрепата на албанците на първия кръг, като се знае, че другата албанска партия, която имаше свой кандидат - Демократичният съюз за интеграция, бе подкрепен от още две албански партии - Партията на демократичния просперитет и Народнодемократичната партия.

Кандидатът на Демократичния съюз за интеграция Гзим Острени получава 14,27 на сто, а кандидатът на Демократичната партия на албанците Зиди Джелили - 8,31 на сто от гласовете при преброени бюлетини от 2278 секции в цяла Македония.

Властта в Македония се упражнява основно от правителството, но на президента е отредена важна дипломатическа роля, тъй като неговият пост се възприема като възлов за поддържането на етническото напрежение между македонци и албанци.

Загиналият президент Борис Трайковски изигра решаваща роля за подписването на Охридския мирен договор, който сложи край на въоръжените сблъсъци през 2001 г. Трайковски използва функцията си на върховен главнокомандващ на армията, за да възпре хардлайнерите в своята партия, които искаха да се нанесе силен удар срещу етническите албанци, които настояваха за повече права.

Още от Балкани