Цацаров иска уволнението на висш прокурор, помагал на осъдена за измами

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров иска уволнението на прокурор от Върховната административна прокуратура, защото консултирал и подпомагал осъдена за измами жена, съобщиха от държавното обвинение в сряда, без да споменават името му. По информация на сайта "Правен свят" става дума за бившия кандидат за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на парламента Тодор Мерджанов

Предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурора от ВАП е внесено във вторник във ВСС заради "сериозно накърняват престижа на съдебната власт".

Тодор Мерджанов е бил проверен след постъпил сигнал в прокурорския инспекторат, че е поддържал контакти с криминално проявен мъж на име П. Петров, който е подсъдим за незаконно притежание на огнестрелно оръжие. В последствие се оказало, че прокурорът всъщност помагал на жената, с която Петров живеел на семейни начала. Тя е била четири пъти осъждана за измама.

Въпросната жена е постъпила в затвора в началото на август миналата година. Тя е била осъдена на пет години и половина затвор за измама. По време на съдебното дело Мерджанов давал правни консултации на подсъдимата и мъжът ѝ във връзка с делото.

Дори след задържането на жената, за да бъде вкарана в затвора, прокурорът не спрял неуморно да ѝ помага. Той лично изготвил молба от нейно име за прекъсване на изпълнението на наказанието ѝ с аргумент, че едно от децата ѝ било болно.

После се ангажирал и лично като провел среща с шефа на Окръжна прокуратура-Сливен Пламен Стефанов, който е компетентен да постанови прекъсване на наказанието. Мерджанов настоявал молбата на жената да бъде уважена, но окръжният прокурор на Сливен отказал.

"Нарушенията на принципите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от прокурора от ВАП са довели до накърняване престижа на съдебната власт. Поведението му противоречи не само на обществените нагласи и очаквания при осъществяване на една от основните ценности на демократичното общество – правосъдието, но и на моралните принципи и норми. Нарушенията се отличават със значителна степен на обществена укоримост", се казва в съобщението на прокуратурата.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?