Цацаров не харесва текстовете, по които се наказва корупцията

Цацаров не харесва текстовете, по които се наказва корупцията

Главният прокурор Сотир Цацаров намери още една причина за липсата на присъди за корупционни престъпления – остаряло законодателство. Това става ясно от годишния отчет на прокуратурата, публикуван на сайта им. В него се посочва, че законовите текстове, по които се наказват тези престъпления, се нуждаят от осъвременяване.

Настоящите социално-икономически условия

Наказателният кодекс (НК) в тази си част не отговаря на съвременните условия, става ясно от доклада.

"Наложително е сериозно преосмисляне на концепцията за корупционните престъпления и създаване на състави, адекватни на съвременните обществено-икономически отношения", посочва се в документа. Предлага се да отпаднат наказанията за всеки, които е дал подкуп, но съобщи за това, макар и не веднага. Освен това прокуратурата настоява да отпадне и наказателната отговорност за провокация към подкуп. Според сегашните текстове за подобно престъпление се предвиждат до 3 години затвор.

Един от най-емблематичните случаи на посочена от съда провокация към подкуп, която прокуратурата отказа да разследва, бе по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, някогашния главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров. Тримата бяха оправдани, че са се опитали да подкупят бившия шеф на столичната следствена служба Петьо Петров. В мотивите към присъдата бе записано, че Петров е осъществил провокация към подкуп. Следователят обаче не бе разследван и след окончателното решение срещу Цонев, Сантиров и Попов напусна системата.

Трудно е

Разкриването на корупционни престъпления е трудно за полиция и прокуратура, дори и след създаването на специалната комисия "Антикорупция", която работи в тясно сътрудничество с държавното обвинение. Тези престъпления са сложни, пише в доклада.

"В голямата си част те се характеризират с висока правна и фактическа сложност и изискват продължително разследване във времето, за събиране и проверка на значителен обем доказателствен материал. Разкриваемостта остава все така недостатъчна поради редица обективни обстоятелства: трудност при разкриването, решения на колективни органи, прикриващи корупционните практики", пише в доклада.

Ефективно осъдените са 18

През миналата година ефективно осъдени за корупция са 18 души, пише в отчета. Не става ясно дали това са окончателните решения. Условно са осъдени 246 души, а 91 са наказани с пробация. Далеч по-голям е броят на глобените – 145 души.

Иначе през 2018 г. са започнали 932 нови разследвания за корупция. Голяма част от тях (16.8%) се разследват от софийските прокуратури – районната и градската. Отчита се и ръст на този тип разследвания в специализираната прокуратура. Причината са промените в НПК, с които делата срещу депутати, министри, кметове и други висши чиновници бяха прехвърлени там.

Прокуратурите по места често имат нужда от помощ, за да се справят с корупционните дела, става ясно още от доклада. Нещо повече – специалният надзор на висшестоящия прокурор трябва да се привежда в действие, тъй като често подобни преписки просто се прекратяват.

"Една голяма част от делата на специален надзор са образувани именно за такива престъпления, както и за активизиране на служебния контрол на всички прекратителни актове на долустоящите прокуратури по дела за корупционни престъпления", посочва се в отчета.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?