Цацаров: Няма какво повече да се проверява по срещата в ЦУМ

Всички прокурори искали оставането на държавното обвинение в съдебната власт

Цацаров: Няма какво повече да се проверява по срещата в ЦУМ
Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че няма какво повече да се проверява по срещата в ЦУМ между него и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов. 
 
”Да разкажа повече за тази среща, за това кой ме е поканил, означава да прекрача една граница на коректност, която всеки човек трябва да има и то не защото в срещата е имало нещо тайно”, заяви Цацаров пред Нова телевизия.
 
По думите му скандалът около срещата е пропаганден балон.
 
”Аз знам, че не съм светец, но и знам за кой в тази държава не съм особено удобен. Не съм особено удобен за хора, свикнали да получават само благоволение или поне пълно мълчание от прокуратурата", каза Цацаров.
 
”Не се е пило кафе в ЦУМ, вода се е пила, слаба им е паметта”, допълни главният прокурор.
 
В края на април Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да се занимава с проверка на фактите и обстоятелствата около срещата. 
 
”Аз мисля, че дискусия за така наречената ”среща в ЦУМ” имаше”, каза Цацаров.
 
Сашо Дончев обяви, че срещата е била организирана от Гергов и проведена в неговия офис в ЦУМ по инициатива на Цацаров. По време на разговора главният прокурор отправил заплахи към Дончев във връзка с редакционната политика на издавания от него вестник "Сега". Главният прокурор после обяви, че не той, а Дончев е инициатор на срещата, на която поискал Цацаров да окаже натиск във връзка с проверка, засягаща "Овергаз". Двете тези очевидно няма да бъдат подложени на безпристрастна проверка, включително дали Сашо Дончев е бил подслушван.
 
Проверката за колата на Лозан Панов готова следващата седмица
 
Цацаров съобщи, че в края на следващата седмица ще е готова прокурорската проверка за повредената кола на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.
 
”Една визия за съдебната реформа в България може да бъде опасна за тези, които са противници на тази визия. Това е принципното положение. Не е опасна в смисъл развити болтове на автомобила или в смисъл деклариран страх за живота“, посочи Цацаров. 
 
Той съобщи, че вече е извършена експертна справка на автомобила на председателя на ВКС, установен е целият маршрут от София до Берковица и обратно, а до края на седмицата Военно-окръжната прокуратура ще излезе със становище за това дали има умишлено развити болтове на колата на Лозан Панов. 
 
”Моята визия също има противници. За тях тази визия е неудобна, даже политически неудобна“, коментира главният прокурор. 
 
”Мисля, че да искаш съдебна реформа в България може да се разглежда по два начина – от една страна, това може да е професия, може да е средство за препитание, може да е политически лозунг, може дори да е средство за политическа прехрана, а от друга страна, погледнато от стриктно професионалния план, мисля, че е нещо съвсем полезно”, каза Цацаров.
 
Всички прокурори били срещу изваждането на прокуратурата от съдебната система
 
Той за пореден път каза, че не е съгласен с идеята на шефа на ВКС да се извади прокуратурата от съдебната власт.
 
Според него оставането на прокуратурата в съдебната власт има подкрепата на всички прокурори.
 
”Съмнявам се дали колегата да има подкрепата и на съдиите, особено във ВКС“, коментира той. 
 
”Прокуратурата сега е обвинявана, че е четвъртата власт. Представете си какво ще се случи, ако прокуратурата бъде изведена от съдебната власт, ще липсва контролът на Висшия съдебен съвет”, каза Цацаров. 
 
Според него 90% от хората, които казват "съдебна реформа“, нямат грам понятие за това какво се крие зад този лозунг, а българските граждани искат справедливост, не лозунги. 
 
”Много по-лесно е да кажеш "Марш за европейско правосъдие“. В какво се изразява "европейското правосъдие за тях“? Намаляване на властта на главния прокурор. За мен европейско правосъдие е "Наглите“ да си седят в затвора“, посочи той. 
 
Казусът с оградата се политизира
 
Цацаров коментира още, че сега актуален е казусът с оградата по границата, който според него се политизира.
 
”Ще има инспекции, от които очакваме докладите през следващата седмица. Проблемът със съоръжението се политизира до болка. Дори и да сме транзитна територия, оттук минават хората, които вършат нещата в Европа”, каза Цацаров.
 
Върховната касационна прокуратура (ВКП)  започна проверка за строежа на оградата по българо-турската граница по сигнал на бившия депутат от "Патриотичния фронт“ на ВМРО и НФСБ Велизар Енчев, който твърди, че те са изградили корупционна схема, свързана със строежа на съоръжението.
 
Лидерът на НФСБ и вицепремиер по икономическите въпроси Валери Симеонов от своя страна отхвърли всички съмнения около проекта и го нарече "Великата българска стена". Освен това той съобщи, че ще внесе сигнал в прокуратурата срещу депутатката от БСП Елена Йончев, която е основният говорител по темата за злоупотреби и корупция около проекта.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?