Цацаров приветства прокарването на "прокурорската поправка" в конституцията

"По този начин се осуетяват всякакви опити за политическо влияние", смята той

Сотир Цацаров, сн. БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров приветства в петък решението на парламентарната комисия за конституционни промени да ревизира ключовия текст за разпределението на квотите в бъдещата прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), давайки превес на представителите на прокуратурата и следствието пред тези, излъчени от депутатите.

В проекта, приет на първо четене през септември след "историческия компромис" между ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ) и ДПС, се предвиждаше парламентарната квота в тази колегия да е равна на прокурорско-следователската, за да се въведе минимален контрол върху дейността на държавното обвинение.

Въпреки това, в четвъртък комисията прие предложението на АБВ квотата на прокурорите и следователите да е с един член повече от тази на парламента. В подкрепа на тази идея гласуваха представителите на ДПС, АБВ, Патриотичният фронт (ПФ) и БСП.

"По този начин се осуетяват всякакви опити за политическо влияние", коментира в петък Цацаров пред медиите по време на посещението му във Видин.

Той все пак подчерта, че "това е решение на временната комисия за подготовка за промените в конституцията – важно е какво ще бъде гласуването на 9 декември в пленарната зала".

"Не бива да се подценява волята и мъдростта на народните представители и мисля, че разумът е това, което ще ги води в решенията им", добави лаконично Цацаров.

Начинът, по който бе прието предложението на АБВ, може да се смята за генерална репетиция за второто четене на конституционните промени в пленарна зала, когато те ще се гласуват текст по текст. Уловката беше, че първо бе подложено на гласуване внесеното от АБВ предложение за промяна на текста и след като то бе прието, въобще не бе подложен на гласуване първоначалният вариант. Тази поредност на гласуванията бе предложена от ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България