Цацаров: Пеевски ще бъде разпитан

"Няма да си тръгна заради площадни викове"

Цацаров: Пеевски ще бъде разпитан

Депутатът от ДПС Делян Пеевски ще бъде разпитван заради твърденията на уволнената съдия от Софийски градски съд Румяна Ченалова. Това съобщи в интервю за Нова телевизия главният прокурор Сотир Цацаров.

Той уточни, че причината за интереса на държавното обвинение към Пеевски са твърденията на Ченалова, че определен кмет е водил кандидати за председатели на съдилища при бизнесмена и депутат от ДПС.

Цацаров каза още, че Делян Пеевски е бил проверяван и ревизиран от много други органи.

На въпрос дали прокуратурата работи по сигнала за комбината "Химко" във Враца, изпратен от американския инвеститор Ян Аронов той заяви, че първо трябва да бъде идентифициран подателят, а след това компанията, която управлява, което се е оказало "трудна задача".

"Трето - да бъдат проверени действията на синдика и установяване на лицата, които той назовава по един или друг начин. Проверката е възложена на ДАНС", обясни Цацаров.

Торовият завод ”Химко”, който не работи от години, бе закупен от Делян Пеевски.

Цацаров изрази недоумение защо Румяна Ченалова е толкова словоохотлива пред всички медии, а когато трябва, това което казва да бъде записано в протокол за разпит, единствените ѝ думи са "Не знам" и "Не помня".

"Записите между "двете каки" Румяна Ченалова и Владимира Янева са пускани услужливо, изчислено във времето, според съответната конюнктура и болна тема на деня. Записите не са СРС, а манипулация, която определени сили използват, за да дестабилизират ситуацията”, коментира Цацаров.

Измислен скандал

Според него СМС-скандалът във Висшия съдебен съвет е "абсолютно измислен".

"ВСС не трябва да подава оставка. Това е невъзможно юридически, защото няма саморазпускане на такъв орган. Има индивидуални актове за оставки”, заяви Сотир Цацаров.

"Екстрадицията на Цветан Василев се бави необосновано дълго", каза още той, но прехвърли отговорността за това основно на сръбските власти.

Няма да си тръгна заради площадни викове

"Аз не съм сложен за главен прокурор, за да мълча. Радан Кънев не случи на прокурор. Няма да стоя и да мълча, когато той си плакне устата", заяви Цацаров, като уточни, че , цитира мисъл на предшественика си Никола Филчев за Иван Костов.

По думите му цялата политическа логика на говоренето на ДСБ е директно насочена срещу прокуратурата.

Той посочи, че няма да се съобразява "с площадни викове" и собствениците на някои медии.

Коментарите, че промените в Конституцията са хвърляне на прах в очите и е изпълнена волята на Цацаров да може да доминира във ВСС, според главният прокурор са ”върховна глупост”.
"Защо да си тръгна, защо да им доставя това удоволствие, когато мисля, че правя каквото трябва, го правя”, каза Цацаров.

Цацаров коментира и думите на бившия правосъден министър Христо Иванов, който в парламента каза, че в България има върховенство не на закона, а на главния прокурор.

”При него имаше голяма разлика в поведението и начина на говорене в зависимост от мястото, където това ставаше. По стечение на служебното си положение съм присъствал на разговори между Иванов и премиера. Има разлика в публичното поведение и в поведението в премиерския кабинет, но няма да изпадам в интриги", посочи Цацаров.  

Споделяне

Още по темата

Още от България