Не са открити нарушения на синдика на "Химко" при продажбата

Правосъдното министерство не е получавало сигнал за корупция, а и не може да разследва такъв

Росица Томова

Синдикът на торовия завод "Химко" Росица Томова не е извършила нарушения при обявяването на третия търг за продажбата на врачанското предприятия, след чийто пореден провал фирмата "НСН Инвестмънт" на депутата от ДПС Делян Пеевски е определена за новия собственик срещу 11.7 млн. лв. Това е установила проверка на инспектората на Министерството на правосъдието на работата на Томова, срещу която преди дни стана ясно, че е внесена жалба от американски инвеститор в правосъдното ведомството за нагласен търг и още една – в Министерския съвет, където освен претенцията срещу търга има и сигнал за искан подкуп от синидка на "Химко".

От министерството обаче посочват, че при тях няма сигнал за искан подкуп от страна на Томова за тази сделка и припомнят че нямат компетентност по разследване на престъпления.

Скандалът с искания частично платен рушвет от синдика на "Химко" бе предаден на прокуратурата, от където обаче изненадващо отказаха да кажат дали са образували преписка и дори дали са получили писмото с оплакването на фирмата ANJ Group Corp до премиера Бойко Борисов.

Доста преди това – в средата на ноември 2015 г., в Министерството на правосъдието е било получено становище от Ян Аронов, собственик на компанията с руски генезис и връзка със стари акционери в "Химко". Според него, Росица Томова е обявила третия опит за продажба на "Химко" чрез пряко договаряне с кандидатите, насрочен за 20 ноември, при високи цени, не е било предвидено разсрочено плащане и били поставени ограничителни условия, затрудняващи чуждите кандидат-купувачи.

Подготовката на проверката започнала веднага, но била разпоредена от новия правосъден министър Екатерина Захариева на 28 декември 2015 г. Заключението от инспекцията е, че Томова е действала изключително в рамките на закона и в съответствие с най-добрите практики, приети при подобни процедури.

Докладът от проверката е приет от заместник-министъра на правосъдието Вергиния Мичева-Русева и въз основа на него е изпратен отговор до жалбоподателя.

Към днешна дата друго становище или сигнал от Ян Аронов или негов представител не са постъпвали в Министерството на правосъдието, включително и сигнали за корупционни практики по този казус, посочват от правосъдното министерство.

Ведомството припомня, че за обявеното в несъстоятелност през юни 2012 г. предприятие „Химко“ АД бяха проведени два опита за продажба с решение на съда. На 19 март 2014 бе първият неуспешен опит да се се продадат в търг с явно наддаване активите на торовия завод срещу 28 552 458 лв. Година по-късно - на 6 март 2015 г., е вторият опит срещу 22 818 822,93 лв. На двата търга не се явяват кандидати и Окръжен съд – Враца позволява на Томова да извърши продажба чрез пряко договаряне на всички активи на "Химко". Направена е била нова оценка на завода и третият търг е обявен с начална цена от 11 млн. лв.

Условията за участие в него са били - внасяне на задатък до точно определен срок, писмено предложение с посочване на данни за подателя и предлаганата цена с цифри и думи, платежен документ за внесен задатък, документи за идентификация на наддавача и пълномощно в случай на представителство, декларация, че приемат условията на продажбата и няма да претендират вреди от неприемане на предложението им при неспазване на изискванията, описани в обявлението. И в тази процедура не се явява никой.

На следващия ден – 21 ноември, врачанският съд решава да насрочи за 15 декември събрание на кредиторите на "Химко", най-големите от които са "Булгаргаз", НЕК и агенцията по приходите. Те е трябвало да обсъдят становището на Ян Аронов, което е било внесено и пред съда във Враца. Кредиторите обаче са отказали да разглеждат писмото на инвеститора и са гласували против вземането на ново решение за осребряване на имуществото на длъжника "Химко".

"По отношение на твърдението, че синдикът е посочил в обявлението за търга от 20 ноември. ограничителни условия, които според Ян Аронов са пречка за ефективното провеждане на търга, следва да се има предвид, че с продажбата се цели гарантиране на интересите на кредиторите и на длъжника чрез участие в търговете на наддавачи, които желаят да купят имущество, а не да възпрепятстват производството по несъстоятелност. Същите не противоречат на закона и са изцяло в съответствие с възприетата практика в производства по несъстоятелност", пише още в съобщението на Министерството на правосъдието.

В крайна сметка миналата седмица стана ясно, че Пеевски се е разбрал със синдика на "Химко" да плати 11.7 млн. лв. за фалиралото предприятие и дори бил платил 1 млн. лв. задатък.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес