Ченалова: Цацаров притисна Янева за осъждането на Цветанов

Бившата шефка на СГС всяка седмица се виждала с Пеевски, твърди уволнената съдийка

Румяна Ченалова

Главният прокурор Сотир Цацаров е поставил ултиматум на бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева – ако иска да остане на поста си, Цветан Цветанов да бъде осъден по делото за отказаните шест специални разузнавателни средства (СРС).

Това обяви уволнената от СГС Румяна Ченалова в интервю за "Шоуто на Слави Трифонов" в четвъртък вечерта. По думите ѝ натискът от страна на Цацаров предшествал осъдителната присъда на Цветанов на първа инстанция.

Както е известно, зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър бе осъден на 4 години затвор от две инстанции, но след това Върховният касационен съд (ВКС) върна делото за ново разглеждане от Софийския апелативен съд (САС) заради съмнения, че първото му произнасяне не е било безпристрастно.

След това Цветанов бе оневинен на втора инстанция, а преди два дни ВКС окончателно потвърди оправдателната му присъда. От мотивите към решението обаче стана ясно, че вина за това има самата прокуратура, тъй като не е представила необходимите доказателства за повдигнатото обвинение – престъпление срещу правосъдието.

"Главният прокурор постави Владимира Янева в ситуация да избира – или да остане председател на СГС и Цветанов да бъде осъден, или да бъде оправдан и тя да си отиде. И тя направи своя избор", разказа Ченалова без обаче да коментира факта, че самото обвинение на бившия МВР шеф е било повдигнато така, че да не издържи, ако бъде разгледано обективно.

Попитана каква е ролята на депутата от ДПС Делян Пеевски в съдебната система, бившата съдийка за пореден път потвърди, че именно неговото име е споменато в скандалните записи от разговорите ѝ с Владимира Янева, популярни като аферата "Яневагейт".

"Разбира се, че става дума за Делян Пеевски. Той се оказа човек, който дали сам или с определени съветници, е разбрал колко е важно да имаш медиен контрол, да контролираш съдебната система, защото връзките на г-жа Янева с Делян Пеевски бяха много близки... Това означава чести, може би, в рамките на всяка седмица срещи", обясни Ченалова, съгласявайки се с водещия, че подобна практика не само, че не е нормална, но и противоречи на конституционното разделение на властите.

Като пример за влиянието на Пеевски в магистратурата, и конкретно в прокуратурата, тя даде серията от многомилионни покупки, които той осъществи напоследък, въпреки че произходът на богатството му е крайно неясен. Единствените официални длъжности, които Пеевски е заемал в живота си са държавни – следовател, зам.-министър по бедствията и авариите при тройната коалиция и народен представител.

"В пресата има данни за конкретни нарушения, за конкретни връзки с фалита на КТБ – нищо не се случва. Не се образуват проверки, не се образуват досъдебни производства или ако се образуват, те не се огласяват, а аз мисля, че когато българското общество до такава степен се е напрегнало в своя гняв, за това, че няма справедливост, управляващите, включително и лидерите на съдебната система, какъвто е главният прокурор, дължат на това общество малко прозрачност", добави Ченалова.

Тя отправи и няколко риторични въпроса към ръководеното от Цацаров държавно обвинение: "Кога прокуратурата ще каже – извършила ли е проверка по материалите, касаещи, например, данни, че срещу трима български политици в Лихтенщайн се извършва проверка за пране на пари? Започнала ли е проверка във връзка с доходите на Делян Пеевски, позволяващи му да дава милиони в рамките на няколко месеца? Извършила ли е проверка по данните за лицата, които имаха депозити в КТБ, и които са милиони, например Александър Сталийски?"

По отношение на споменаваното в разговорите от "Яневагейт" "опраскване" на бившата шефка на СГС, за което премиерът Бойко Борисов настоявал пред Цацаров, Ченалова заключи, че макар законът да прави ясно разграничение между тези два поста, "в реалността" очевидно министър-председателят може да нарежда на главния прокурор.

"Ние видяхме какво се случи онзи ден с този есемес, който беше изпратен от неизвестно лице от ВСС към премиера или към негов съветник (съобщението, което впоследствие бе препратено и огласено от председателя на ВКС Лозан Панов – бел.ред.). Няма да коментираме към кого, защото съдържанието, изказа, структурата на изречението е такава, че очевидно е от участвал в гласуването е изпратен на премиера. Въпросът е друг – опитаха се, имам предвид г-н Яне Янев, да прехвърлят вината на лице от администрацията на ВСС. Какво трябваше да се случи по моя преценка – членовете на ВСС трябваше незабавно да започнат проверка, ако разбира се отговорно изпълняват задълженията си. Защото всеки служител във ВСС е подчинен на правилата в правилника за работата на администрацията и на етичния кодекс, защото и служителите имат етичен кодекс. Не може един служител да изпраща есемес на представител на изпълнителната или законодателната власт", смята Ченалова.

По думите ѝ "вероятно на членовете на ВСС е ясно, че такъв служител няма. Вероятно членовете на ВСС са сигурни, че няма как да бъдат накарани нито да си подадат оставките, нито да извършат проверка по отношение на действията на изборен член на ВСС, защото решава мнозинството. Единици в този ВСС са хората, които открито коментират изкривяванията в съвета, съществуването на лобита, вземането на решения под определена диктовка".

По време на интервюто си тя коментира и казуса с оправдателната присъда, която чете по делото за двойното убийство в столичното заведение "Соло", подчертавайки, че решението ѝ е било базирано на експертиза на вещи лица, която на втората инстанция се е оказала коренно различна и затова е довела до осъждането на подсъдимия Илиян Тодоров.

Ченалова беше председател на състава на СГС, който първи разгледа делото за убийството на Кирил Въжаров и Стоян Александров. В края на разглеждането му на първа инстанция Ченалова оправда Тодоров, приемайки, че срещу него са събрани само косвени доказателства. След това обаче той бе осъден на доживотен затвор от втората и третата инстанция. Тодоров обаче така и не влезе зад решетките, защото избяга и до момента все още е неоткриваем.

Споделяне

Още по темата

Още от България