Цацаров: За мен Христо Иванов не е герой

Главният прокурор отрича той да диктува на Борисов: Не подценявайте премиера, той много добре знае какво прави

Цацаров: За мен Христо Иванов не е герой

Не подценявайте премиера, той много добре знае какво прави и какви решения взема. Това призова няколко пъти главният прокурор Сотир Цацаров, който в петък за пръв път коментира публично подадената преди два дни оставка на правосъдния министър Христо Иванов. Цацаров направи това пред журналисти в Районния съд в Девня.

Изказването му целеше най-вече да опровергае казаното от Христо Иванов, че още при решението си да го задържи като правосъден министър в кабинета си, Бойко Борисов му е казал, че ще случват само неща, съгласувани със Сотир Цацаров.

Главният прокурор окачестви това като "елементарна интрига" и заяви, че Иванов не изглежда в никакъв случай като герой в неговите очи. Според Цацаров по-скоро става дума за липса на професионализъм.

"Казаното от Христо Иванов, въпреки, че ме ласкае, доста надценява моята персонална роля, надценява ролята изобщо на главния прокурор, който и да е той, както и ролята на институцията", каза Сотир Цацаров, посочвайки, че "тази институция не е политически играч и не е участник в политическата игра".

"Казаното значително подценява начина, по който министър-председателят на републиката взима решения", продължи Цацаров.

На удобен въпрос дали се чувства като универсалното зло, Сотир Цацаров посочи, че в много случаи е универсалното зло, както и самата прокуратура. По думите му, тази институция е и универсалния сапун, тя е и универсалното зло.

"Тази институция в момента е, както и моята личност, оправдание за всичко онова, което се случва, както и за всичко онова, което не се случва. Това не означава, че тази институция ще трябва да спре да повдига обвинения или да работи нормално защото на някой това не му харесва", добави още Сотир Цацаров.

Цацаров добави, че би работил много добре с всеки бъдещ министър, който и да е той: "Ще се боря за по-бързо решаване на кризата в съдебната реформа".

Той добави още, че не може да разбере къде е логиката в това, превесът на професионалната или политическата квота в бъдещата прокурорско-следователска колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да води до по-голяма независимост на държавното обвинение.

"Що се отнася до отчитането на главния прокурор пред Народното събрание, нямам нищо против. Това е мое предложение още от ноември 2014 г., но, разбира се, невъзможно е да се произнасям и да обяснявам какво се прави по конкретни дела, но като цяло как върви борбата с организираната престъпност и какви мерки се вземат, против това нямам нищо", изтъкна Сотир Цацаров.

Той обаче не коментира факта, че тази идея бе приета в силно орязан вариант, според която главният прокурор сам може да инициира подобно негово изслушване, но депутатите не могат да го "изискат", каквото бе първоначалното предложение на Реформаторския блок.

По повод изявлението на председателя на ВКС Лозан Панов, че оставката на Христо Иванов е била предизвестена, главният прокурор каза, че всеки отговаря за думите си и няма да разговаря с Панов през медиите.

"Бих се чувствал победител, ако след приемането на разделянето на две колегии на ВСС, което е основа на реформата, се приеме свестен Закон за съдебната власт, бързи промени в Наказателно-процесуалния кодекс, както и съвременен закон за мерки срещу тероризма. Всичко останало е сценарий и интрига", обобщи Цацаров.

Посещението му във Варненско съвпадна с подаването на няколко сигнали за бомби, които временно затвориха две съдилища във Варна – Съдебната палата на пл. "Независимост" и Районния съд на бул. "Владислав Варненчик".


Споделяне

Още от България