Целта на руската стратегия в Сирия е да се изгради крепост за Асад

Целта на руската стратегия в Сирия е да се изгради крепост за Асад

С напредване на операциите Русия разкрива стратегията си в Сирия, която, според някои експерти, има за цел да се изгради зона за сигурност около Башар Асад, като се смажат най-умерените бунтовници и се затвори въздушното пространство за западните сили.

"Целта е да се осигури алауитска зона (религиозното малцинство, към което принадлежи Асад) на територията на "полезна Сирия" - гъстонаселения запад, където са съсредоточени промишлеността и земеделието - и да се остави пустинния изток на групировката "Ислямска държава", обобщава Игор Сутягин, военен експерт в британския Кралски институт на обединените служби (за изследвания в областта на сигурността и отбраната (Royal United Services Institute – RUSI).

Руските бомбардировачи атакуват както ислямистите ("Ахрар аш Шам", Фронт "Ал Нусра" и т.н.) в пряк контакт с контролираната от Дамаск зона в северната част на страната, така и бунтовническите анклави в сърцето на тази територия, между Хомс и Хама.

"Те се опитват да спасят положението, подкрепяйки силите на Асад и неговите съюзници на фронта, надявайки се може би да си възвърнат терена", казва военният историк и изследовател в Института за политически науки в Париж, Мишел Гоая.

Въздушната операция може да бъде допълнена от сухопътно настъпление на сирийската армия, подкрепено от ирански сили и от ливанската организация "Хизбула", смята Сутягин.
Западът упреква Москва, че твърде малко се занимава с групировката "Ислямска държава" в източната част на страната. "Руснаците нанасят удари и срещу ИД, за да оправдаят действията си, но в действителност това не е техен приоритет", смята Гоая.

За разлика от оглавената от американците коалиция, която извършва удари на голяма височина с най-съвременни изтребители-бомбардировачи, руснаците използват щурмови самолети Су-25 и хеликоптери във възможно най-голяма близост до противника.

Със своите 12 самолета Су-25 и 16 бойни хеликоптера, базирани само на няколко минути от фронтовата линия, в Латакия (Западна Сирия), Москва разполага с мощна и гъвкава ударна сила, но и рискът за пилотите е по-голям.

Не особено прецизни?

"Ефикасността им на фронтовата линия е неоспорима", извършват множество ротации и набелязват лесни, подвижни мишени, докато един френски "Рафал" или американска машина ще се нуждаят от много по-тежки и по-скъпи помощни средства, отбелязва Мишел Гоая.

Това обяснява и ефекта на натрупване при руските удари, които продължават без прекъсване от 30 септември насам. "Количествено активът им е много по-голям", отбелязва експертът.
Освен това руснаците и сирийците не са толкова прецизни по отношение на страничните поражения, докато от западна страна голяма част от разузнаването цели да се прецени рискът и да се откаже мисия, ако той е твърде голям, обяснява той.

Руската армия най-сетне има достъп до сирийското разузнаване, докато коалицията разчита изключително на свои средства, сателитни снимки и електромагнитно следене.

Всички тези преимущества компенсират някои слабости на руската авиация, строила в Сирия смесица от поостарели машини (дванадесет Су-25 и също толкова Су-24), разработени през 60-те - 70-те години на миналия век, и многоцелеви машини най-ново поколение (четири Су-30).

Западняците и израелците са прогонени от сирийското небе

Бомбардировачите Су-24 с голям обсег на действие могат да достигнат и да нанесат удари дълбоко във вътрешността на Сирия, чак до Ракка - крепост на организацията ИД. Те обаче няма да са по-ефикасни от самолетите на ръководената от Вашингтон коалиция, която за една година вече нанесе 2500 удара в Сирия, подчертават специалистите.

Обсаждайки сирийското небе и разполагайки мобилни средства за противовъздушна отбрана (Панцир и Тор М1), Русия налага зона, забранена за полети (no fly zone), която на практика укрепва защитата на режима в Дамаск.

"Коалицията, турците и израелците на практика са прогонени от небето", отбелязва Мишел Гоая.

Командващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав изрази публично смущението си от такава перспектива, припомняйки, че Москва вече създаде такъв тип "балон" в Черно море, след като завладя Крим.

В последните дни беше съобщено за инциденти между турски и руски самолети, което увеличи безпокойството на западняците, въпреки че Москва ги омаловажи.

"В интерес на всички е да се направи така, че да не се случва нищо неприятно, особено в настоящия контекст на "хладни отношения" между Запада, НАТО и Русия", подчертава Дъглас Бари, експерт по военно въздухоплаване в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?