Цената на петрола слезе под 100 долара за барел

Цената на петрола тип Brent поевтиня в хода на търговията в петък и подна под сто долара, стигайки чертата от 99.65 долара. Едновременно поевтиня и петролът тип WTI - до 84.8 долара за барел, предадоха световните агенции. Двата типа петрол - Brent и WTI - са ориентири за повечето от петролните контракти в света.

По време на търговията в петък цената на "Брент" стигна осеммесечен минимум. За последен път петролът се търгуваше под 100 долара за барел през октомври 2011 г.

Петролът започна да поевтинява преди около два месеца - в началото на април барел "Брент" се търгуваше за около 120 долара. Дотогава петролните цени показваха устойчив ръст, което беше свързано с ембаргото на петролни доставки от Иран, наложено от ЕС и САЩ, а също и с опасенията на инвеститорите за евентуална военна операция в ислямската република.

Цената на петрола започна да пада заради ръста на добива в страните от ОПЕК. В средата на март министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ал-Наими заяви, че високата цена на петрола (124 долара за барел на тип "Брент" в този момент) е несправедлива.

Тогава висшият служител за пореден път потвърди намерението на страната си да увеличава добива до 12.5 млн. барела за денонощие, ако това е необходимо. В резултат към 29 май обемът на добива на петрол в страните от петролната организация достигна максимума от 2008 г. - 31.8 млн. барела за денонощие.

Поевтиняването на петрола от днес, 1 юни, може да бъде свързано и с укрепването на долара, което продължава вече два месеца. Освен това в навечерието на днешния търг бяха публикувани данните за ръста на търговските запаси с петрол на САЩ. На цената на енергоносителите влияе излязлата в края на май негативна статистика, показващата снижаването на темпа на ръст на икономиката на Китай.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?