Цените на диамантите падат

Цените на диамантите падат

Водещата в света руска компания за добив на диаманти "Алроса" прогнозира, че цените на нейните продукти ще се понижат тази година. Това съобщи първият вицепрезидент и изпълнителен директор на Алроса Игор Соболев на събрание на групата в град Мирни, Якутия, предаде ТАСС.

Очакваме спадът на цените да продължи. През 2017 година продажбите на диаманти на "Алроса" могат да бъдат при средни цени, по-ниски от миналогодишните. Различни оценки сочат, че поевтиняването може да достигне 5 на сто, каза Соболев.

През 2016 година приходите от общи продажби на необработени диаманти и диамантени продукти на "Алроса" са нараснали с 27 процента спрямо 2015 г. до 4.5 милиарда долара, посочи директорът. Той добави, че чистата печалба се е увеличила седем пъти до 148.7 милиарда рубли (2.6 милиарда долара). По думите му миналата година "Алроса" е осигурила добив на 37,4 карата диаманти.

Соболев обяви и, че компанията ще инвестира 14.5 милиарда рубли (254 милиона долара) за изпълнение на програми за иновативно развитие и технологична модернизация, разчетени до 2023 година.

Тази година "Алроса" планира да открие свое представителство в Индия, съобщи още изпълнителният директор.

Споделяне

Още от Бизнес