Цените на петрола достигнаха нови рекорди

Цената на суровия петрол достигна ново рекордно ниво - 52.24 долара за барел в азиатска търговия в четвъртък под влияние на опасенията от евентуална стачка в Нигерия и бавното възстановяване на производството в Мексиканския залив, предаде АП.

В сряда в Ню Йорк цената на суровия петрол с доставка през ноември достигна 52. 02 долара за барел, като за пръв път премина прага от 52 долара за барел.

Министерството на енергетиката на САЩ обяви, че търсенето на петрол нараства и силното потребление в икономики като Китай няма да спадне, като в същото време производителите добиват петрол с почти пълния си капацитет.

"Положението е наистина сериозно. Запасите са по-малки в сравнение с миналогодишното им равнище, а търсенето силно се увеличи", коментира експертът Майк Фицпатрик.

Маршал Стийвс от брокерската компания Рефко посочи, че с оглед на политическата обстановка в САЩ и наближаващите избори в Ирак положението в близко бъдеще едва ли ще се промени.

ОПЕК: На пазара има достатъчно петрол

На пазара има достатъчно петрол, заяви в четвъртък президентът на ОПЕК Пурномо Юсгианторо.

Въпреки това, той обеща петролният картел да направи всичко възможно за пълното удовлетворяване на силното търсене на енергоносители и за намаляване на цените.

Върху страните-износителки се оказва силен политически натиск за по-нататъшно увеличаване на доставките на пазара, въпреки че техните добиви вече надхвърлят определения лимит с около 2 млн. барела дневно, каза Юсгианторо, който е и министър на енергетиката и природнитересурси на Индонезия.

Президентът на венецуелската държавна петролна компания Петролеос де Венесуела Али Родригес заяви пред журналисти в Рио де Жанейро, че цените на петрола няма да се понижат значително през тази година, предаде АФП.

През 2005 г. цените на петрола няма да са толкова високи, колкото са сега, но няма да се върнат на предишните нива, добави Али Родригес.

Новината, че ремонтът на повредените от последните урагани петролни платформи в Мексиканския залив ще отнеме повече от предвиденото време, също допринесе за поскъпването на цените.

Американското правителство съобщи в сряда, че ще са нужни над 90 дни да се възстанови производството на платформите, разрушени от урагана Айвън.

Проблемите със сигурността в Близкия изток и саботажите срещу петролната инфраструктура в Ирак остават фактор за поддържане на високите петролни цени.

Много анализатори обаче смятат, че повишените стойности отразяват и нарасналите спекулации в петролната търговия, тъй като инвеститорите се стремят към бързо обръщане на парите при покупката и продажбата на фючърси, посочва ББС.

Глобален спад на растежа

Цените на суровия петрол в САЩ сега са с 60% по-високи в сравнение с края на миналата година. Според експерти това може да доведе до глобален спад на растежа в идните месеци.

Дейвид Робинсън, заместник - директор на изследователския департамент в Международния валутен фонд, заяви в четвъртък, че прогнозата на фонда за глобален растеж от 4.3% за 2005 г. вече не е актуална. Той обясни, че МВФ би ревизирал прогнозата на 4%, ако трябва да я прави днес.

Независимо от това, съотнесени към инфлацията, цените на петрола остават по-ниски от най-високия си пик за всички времена, по време на Ислямската революция в Иран през 1979 г.

Тогава цената на един барел беше 80 долара по днешни стойности.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?