Цените на жилищата в областни градове растат с по-голям темп от тези в големите през 2020 г.

Търсенето е било насочено към къщи около големите градове, по морето и в планински села

Цените на жилищата в областни градове растат с по-голям темп от тези в големите през 2020 г.

Пазарът на жилищни имоти през изминалата 2000 г. остава стабилен в България и е засегнат слабо от пандемията от коронавирус. Въпреки кризата цените са продължили да растат, но с по-бавни темпове. Жилищата в областни градове са поскъпнали с по-голям темп спрямо тези в големите градове - София, Пловдив, Варна и Бургас.

Наблюдава се и промяна в търсенето в резултат на изолацията. Купувачите се насочват към по-малко популярни до този момент места, като селата около големите градове, по морето и в планински райони. Това показва анализ на "Райфайзенбанк", направен на база имотните индекси PSPI от партньора на банката агенцията за недвижими имоти "Бългериан Пропртис".

Около 7500 ипотечни кредита за 1.3 млрд. лева през 2020 г.

Пазарът на имоти е подкрепен и от продължаващата тенденция на спад на лихвите и сравнително високото търсене на ипотечни кредити. През кризисната 2020 г. ипотечните кредити бележат ръст. По данни на БНБ, към края на 2020 г. има активни около 172 000 жилищни кредита (с натрупване от предходните години) за над 12 млрд. лв. Година по-рано техният брой е бил 164 500 активни кредита за 10.7 млрд. лв. към края на 2019 г.

"Търсенето на жилища продължава да е концентрирано в София и останалите най-големи градове в страната, като в районите, в които има ново строителство, пазарът запази висока активност. От друга страна, в резултат на мерките за изолация, търсенето се насочи и към по-малко популярни до този момент места: в селата около големите градове, морето и планината", коментира Георги Георгиев, началник отдел "Управление на обезпеченията" в "Райфайзенбанк". 

Цените на жилищата в София са поскъпнали с 4.6 на сто за година

Според анализа на "Райфайзенбанк", цените на жилищата в София растат с 4.6% спрямо 2019 г. Средната продажна цена е около 1200 евро/кв.м. Най-скъпата локация в столицата продължава да  бъде района около Докторския паметник (средно 2430 евро/кв.м) и кв. "Иван Вазов+ (средно 1970 евро/кв.м). Най-достъпни са жилищата в кварталите "Модерно предградие" (870 евро/кв.м) и "Орландовци" (850 евро/кв.м). 

В Бургас средната цена на имотите възлиза на 900 евро/кв.м (+3.5%), във Варна - 870 евро/кв. м (+2.4%) и Пловдив - малко над 800 евро/кв.м (+4.7%). Най-евтини са жилищата в Кюстендил – 390 евро/ кв.м и Видин – 350 евро/кв.м.

По-голям ръст на цените в областните градове

Прави впечатление, че в по-малките областни градове се отчитат по-високи ръстове в сравнение с големите градове. Цените на жилищата в Сливен, Перник, Монтана и Плевен растат с над 10% спрямо 2019 г., показва анализът на "Райфайзенбанк".

Въпреки умереното поскъпване на жилищните имоти, коефициентът на достъпност (колко средни заплати са нужни, за да се купи 1 кв. м жилище) се запазва устойчив и за София е 1.20 спрямо 3.43 през 2008 г., посочват от банката.

"Въпреки че, към момента пазарът на жилища изглежда "имунизиран" срещу пандемията, неблагоприятните последици от нея тепърва ще се проявяват, особено след изтичането на срока на мерките в подкрепа на засегнатите. Пазарната активност през тази година ще зависи от хода на ваксинацията и налаганите мерки за ограничаване на пандемията", се казва още в анализа на "Райфайзенбанк".

Споделяне

Още от Бизнес