Ценко Чоков е освободен под домашен арест

Ценко Чоков е освободен под домашен арест

Бившият кмет на Галиче Ценко Чоков, който бе осъден на 4.5 години затвор за отвличания, побой и палеж на кола, е освободен под домашен арест. Решението е взето от апелативния спецсъд в сряда.

Мотивите са, че здравословното състояние на Чоков е влошено. Той има диабет, язва, урологично заболяване и дископатия. Бившият кмет на Галиче започна да се появява в съда с патерици и дори на носилка след като бе осъден.

Това е второто му освобождаване от следствения арест. Чоков бе върнат там в края на миналата година, след като бе заснет в ресторант в Драгалевци, докато се водеше под домашен арест. После той обясни, че бил на зъболекар с разрешение на съда, а на връщане минал да си купи храна. Чоков твърдеше, че снимките са направени от охранителите на зам.-главния прокурор Иван Гешев.

Делото срещу Чоков започна, след като години наред той кметуваше необезпокояван, сменяйки различни партии въпреки множеството сигнали, че се саморазправя с местните. Акцията срещу него бе проведена през пролетта на 2016 г. след оплаквания на местни хора, че Чоков е отговорен за подпалването на колите им.

"Стотина полицаи ги налазиха сутринта. В акцията участват ДАНС, БОП. Вчера планираха операцията. Това там не може да продължава. Палят си колите непрекъснато, непрекъснато има репортажи от там", коментира тогава премиерът Бойко Борисов. След ареста му Чоков бе прекаран през площада в селото с белезници.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?