Церовски ще спира още през март строежите в летните курорти

До месец регионалният министър ще издаде заповед, според която догодина строителството в летните курорти трябва да спре още на 31 март. Това обяви самият Валентин Церовски в петък във Варна.

Активните строежи на нови хотели и заведения в курортите, продължили през целия май и дори в началото на юни, замалко не провалиха тазгодишния летен сезон, а още не е ясно как ще се отразят на записванията на чуждите туристи за догодина.

Също във Варна зам.министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов заяви, че ако строителството в курортите наистина спре до края на март догодина, ще има шанс първите гости да дойдат още в края на април и сезонът да се удължи.

Хаджиниколов изнесе данни, според които през юли броят на туристите се е увеличил с 20 % в сравнение със същия месец миналата година.

Той съобщи още, че министерството на икономиката е поискало допълнителни 2 - 2.5 млн.лв. от излишъка в бюджета тази година, за реклама на зимните курорти.

Регионалният министър Церовски коментира и проблемите с концесионерите на плажовете, които се засилиха това лято.

Според него основният проблем е липсата на законова регламентация, което може да се реши с промени в закона за концесиите и с приемането на закона за Черноморието. Така ще бъдат въведени стандарти за качеството на дейността на концесионерите, смята Церовски.

От обществения съвет по туризъм във Варна предложиха с промяна в закона за концесиите, плажовете без концесионери да се отдават под наем не за една, а минимум за три години. Аргументът за по-дългосрочно отдаване е, че това ще стимулира интереса на инвеститорите.

Съветът предлага още да бъде изработена нова методика за изчисляване на концесионната такса, а гаранционният фонд да стане оперативен.

Оттам предлагат още разходите на концесионерите за укрепване на бреговата ивица и борба с ерозията да им бъдат приспадани от концесионната такса, която плащат на държавата.

Споделяне

Още от Бизнес