Цецка Цачева остава председател на парламента

Оставката на кабинета ще се гласува в сряда, консултациите при президента започват с ГЕРБ в четвъртък

Сн.: БГНЕС

Цецка Цачева, която изгуби на балотажа на президентските избори, остава председателка на Народното събрание и няма да подава оставка. Това е решила парламентарната група на партията, която посрещна Цачева с аплодисменти при влизането ѝ в пленарната зала в сряда. Парламентарната шефка бе в отпуск след издигането ѝ за кандидат-президент на ГЕРБ в началото на октомври.

В нощта на балотажа, когато премиерът Бойко Борисов обяви оставката на правителството заради загубата на президентския вот, Цачева заяви в отговор на въпрос, че дали тя ще подаде оставка като председател на Народното събрание, ще реши парламентарната група. Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов също потвърди, че Цецка Цачева е легитимният председател на парламента и получава подкрепата на групата.

Във вторник парламентът се събра на първото си заседание след едноседмичната предизборна ваканция. Внесената оставка на правителството ще се гласува в сряда. В четвъртък президентът ще започне политическите консултации за формирането на нов кабинет в това НС с първата политическа сила ГЕРБ, информира зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.

"Президентът има съответен график и всяка една от парламентарните групи ще участва на политически консултации при него. Смятам, че по-добре при президента на страната всяка една от парламентарните групи да изрази своето мнение и становище и тогава вече държавния глава да формулира и възможните консенсусни допирни точки, които имат парламентарните групи, и да се върви към провеждането на предсрочните избори", каза Цветанов.

Той потвърди, че ГЕРБ ще върне мандата за съставяне на правителство след оставката на кабинета. Цветанов не смята, че има други парламентарни групи, които биха могли да формират кабинет в 43-тия парламент, освен БСП, макар че лидерът на социалистите Корнелия Нинова отрече такъв вариант.

В четвъртък и петък парламентът ще обсъжда проектобюджета за следващата година, който вече мина през повечето комисии на първо четене, както и бюджетите на държавното обществено осигуряване и законопроекта за бюджета на НЗОК.

Цецка Цачева не изключи удари под кръста от партньорите в управлението заради бюджета. Всичко е възможно, коментира тя.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?