ЦИК направи ядрения референдум по-удобен за ГЕРБ

Комисията взе решение срещу разбирането си за провеждане на допитването

ЦИК направи ядрения референдум по-удобен за ГЕРБ

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе поредно решение за предстоящия в края на януари идната година референдум, което обслужва управляващата партия ГЕРБ. След дълго мислене и обсъждане изборните специалисти решиха да дадат възможност на всеки регистриран инициативен комитет, независимо дали защитава тезата за ядрена енергетика със строеж на нова централа, или против нея, да ползва за разгласяване на вижданията си 2 000 000 лв.

Според решението на ЦИК, регламентиращо информационно-разяснителната кампания, 76-те народни представители от ГЕРБ, които внесоха в НС контравъпрос за допитването, който впоследствие бе уеднаквен с въпроса на Инициативния комитет на БСП, също получават статут на инициатори и ще имат право да ползват 2 млн. лв., за да популяризират тезата си.

В решението си Централната избирателна комисия не обяснява и мотива за огромната сума, която ще бъде непосилна на опозиционните застъпници на едната или другата теза. Заради поредицата от неясноти в закона за референдумите, доста от решенията на ЦИК са на база Изборния кодекс.

Най-често обаче провеждането на допитване се приравнява с парламентарен вот. Според чл. 155 от кодекса инициативните комитети имат право на 200 000 лв. финансиране на кампанията си по време на парламентарен вот. Комисията обаче странно защо приравнява разходите по агитация на такива в кампания за президент и вицепрезидент. От опозицията допуснаха, че решението се взема в полза на управляващите, които ще могат да даряват средства от държавната си субсидия и на 76-те депутати, приравнени на инициативен комитет.

Финансирането

Според решението на комисията Инициативните комитети и 76-те народни представители финансират информационно-разяснителната кампания по въпроса на референдума със собствени средства на членовете на инициативните комитети и 76-те народни представители, инициирали референдума, и дарения от физически лица.

 

Регламентът, оповестен от ЦИК, не пречи да бъдат дарени средства от субсидията на ГЕРБ. По този начин управляващите ще успеят да си позволят най-голямо медийно присъствие и ще излязат от референдума с печалба "2 в 1". Едновременно ще си присвоят инициативата на БСП за ядрената енергетика и почти няма да позволят да се чуе гласът на ДСБ и партията на Мария Капон, които регистрираха инициативни комитети, застъпващи антитезата на допитването.

 

До 21 декември инициативните комитети и депутатите от ГЕРБ трябва да представят банкова сметка, която да служи за целите на информационната кампания.

 

В срок от 30 дни след деня на референдума, 27 януари 2013 г., участниците в информационно-разяснителната кампания представят пред Сметната палата на хартиен и електронен носител отчет за приходите, разходите и поетите от тях задължения за плащане във връзка с информационно-разяснителната кампания. Към отчета трябва да бъде прикрепена и разпечатка от банковата сметка на комитета.

 

Кампанията

Веднага след като от ЦИК регламентираха крупната сума, която може да се използва за агитация, на страницата на комисията се появи и решение, регламентиращо начина на провеждане на самата кампания.

 

Изборните специалисти преповтарят положенията в специалния закон и кодекса – за пълната информираност, която трябва да имат гласоподавателите както про тезата, така и за контра тезата.

 

Според решението на ЦИК общините предоставят безвъзмездно на инициативните комитети и на народните представители (76-те депутати от ГЕРБ, бел. ред.) помещения за провеждане на обсъждания и други прояви по въпроса на референдума. Кметовете и кметските наместници определят помещенията и времето на ползването им при спазване на принципа на равнопоставеност.

 

В решението се дефинират и отношенията на инициативните комитети с частните медии. От ЦИК обаче пропускат обществените – БНТ и БНР, в които са дефинирани задължителни дебати и тяхното времетраене. Според Изборния кодекс националните радио и телевизия предоставят 180 минути за спор между страните.

ЦИК обаче не регламентира разпределението на времето между участниците в референдума, което предпоставя възможност за спекулации и неясноти, които в самата комисия преди време не успяха да изчистят. 

Споделяне

Още от България