ЦИК отказа да свали имунитета на кандидат-депутат от "Да, България"

ЦИК отказа да свали имунитета на кандидат-депутат от "Да, България"

ЦИК отказа да свали имунитета на кандидат-депутата от "Да, България" Николай-Емил Шопов, поискан в петък от главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с разследване на катастрофа.

В четвъртък 23-годишният кандидат за депутат се бе ударил с мотоциклета си "Хонда" в автомобил "Рено Клио". Впоследствие разследващите бяха установили, че Шопов е управлявал мотор, който не бил регистриран по надлежния ред и не са били издадени и поставени регистрационни табели.

Според събраните от прокуратурата доказателства, Шопов е извършил престъпление по транспорта – управление на моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред и се наказва с до 1 година затвор и глоба от 500 до 1000 лева.

"Деянието, за което се твърди, че е престъпление, е извършено на 23 март 2017 г. – три дни преди изборния ден, и на Централната избирателна комисия не е станало ясно какво е мотивирало главния прокурор да иска разрешение за привличане като обвиняем на кандидат за народен представител два дни преди изборния ден", мотивира отказа си ЦИК.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.

Споделяне

Още от Избори 2017