Циклон опустоши архипелага Вануату и взе поне 8 жертви

Пораженията от циклона, сн. ЕПА/БГНЕС

Опустошителен циклон връхлетя тихоокеанския архипелаг Вануату, вземайки поне осем жертви, според първи данни на членове на спасителните екипи, които успяха в неделя да кацнат в столицата Порт Вила на островната държава. Възможно е броят на загиналите да нарасне, предаде АП.

Службата на ООН за координация по хуманитарни въпроси обяви, че по непотвърдени данни загиналите са 44 по североизточните острови от архипелага.

От наблюдателния център в Порт Вила казаха, че още не могат да преценят какви са материалните щети, нанесени от циклона Пам, по някои от островите, с които засега няма връзка.

Два самолета с хуманитарни помощи от Австралия и Нова Зеландия успяха да кацнат в Порт Вила. Великобритания, ЕС и ООН също обещаха да изпратят продукти от първо необходимост за засегнатите от бедствието.

Комуникациите в страната са прекъснати от бурята, но според хуманитарната организация Оксфам Австралия около 90% от къщите в столицата Порт Вила са повредени или разрушени.

Президентът Болдуин Лонсдейл на страната съобщи, че е въведено извънредно положение след циклонът от пета степен, чиято сила се сравнява с тази на тайфуна Хаян. Лонсдейл окачестви бурята като "чудовищна".

Споделяне

Още от Свят