Циклонът Янос взе първа жертва в Гърция

Външно министерство предупреди да не се пътува до южната ни съседка

Циклонът Янос взе първа жертва в Гърция

Земетресение с магнитуд 5.9 по скалата на Рихтер удари гръцкия остров Крит в петък вечерта, а циклонът Янос взе първа жертва в южната ни съседка, предадоха агенциите.

Природната стихия връхлетя южната част на Гърция със скорост на вятър от 80 км/ч, предизвика огромни вълни, събори дървета, наводни къщи и прекъсна електрозахранването.

Българското Министерство на външните работи предупредиха да не се пътува към Гърция.

Загиналата е жена от село Василе, област Лариса, заклещена в дома си. Издирват се още двама души. Има информация, че жена е попаднала във водната стихия с колата си, а другият изчезнал е 64-годишен фермер.

Някои гръцки медии пишат, че "се е изсипал гневът на боговете".

Осем области са в извънредно положение в Западна Гърция и Йонийските острови.

В събота циклонът ще нахлуе в района на Атика и Евия. Има предупреждение както от гръцките власти, така и от българското посолство, да не се излиза, освен по спешност.

Отправено е предупреждение да се затворят добре прозорците и вратите.

Български граждани има в цяла Гърция, тъй като туристическият сезон продължава.

В българското посолство в Атина е имало две обаждания от български граждани, които по-скоро са уплашени или се интересуват как да се приберат в родината.

При необходимост от съдействие и повече информация българските граждани могат да се свържат с посолството на следните телефони: +30 693 70 96 220; +30 210 67 48 105; както и с генералното консулство в Солун: +30 2310 829 210; +30 2310 869 510; +30 2310 869 520.

Споделяне

Още от Балкани