Цвета Караянчева: В парламента не бива да се говори прекалено остро

Какво по-различно каза Доган, от това, което говорим ние, попита шефката на парламента

Цвета Караянчева: В парламента не бива да се говори прекалено остро

“В парламента прекалено се изостри говоренето. Стигна се до личностни нападки. Не бива да се говори така в тази светиня, защото там трябва да си говорим за политики, трябва да спорим принципно”. Това каза в събота пред БНР новият председател на парламента Цвета Караянчева. Тя пое ръководството на Народното събрание в средата на ноември, след като предишният председател Димитър Главчев подаде оставка. До нея се стигна, защото Главчев отстрани лидера на БСП Корнелия Нинова от парламентарно заседание.

“В началото на годината протече остра предизборна кампания, която за много политици, като че ли все още не е приключила. Оттам е и ниският рейтинг в последните социологически проучвания”, смята тя.

По думите ѝ всички партии трябва да осъзнаят, че това не се харесва на хората. "Другото е, че периодически срещу Народното събрание хвърчат и обвинения от други институции, а то не правиме усилия да защитим е дейността си. Острите конфликти обаче отблъскват хората. Искам да посъветвам както себе си, така и колегите - да забравим предизборната лексика, защото нови избори не се задават",коментира още Караянчева.

Караянчева отрече да черпи увереност от думите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, че сегашното управление няма алтернатива и изтъкна, че многократно е декларирала, че управляващата коалиция е "абсолютно стабилна".

"А какво всъщност каза господин Доган по-различно от това, което ние говорим и това което всички знаем", отвърне Караянчева запитана дали речта на Доган е била и флирт с ГЕРБ.

"Това са техни вътрешнопартийни работи. Ако те имат различия с господин Карадайъ, трябва да си ги уточнят. Аз мисля че всички знаем, и опозицията разбира се, че вотът не се внася, за да предизвика нови избори, а колкото да прикове обществото внимание в един дебат, в който опозицията ще напада, а управляващите ще разказват какво са направили през изминалите 8 месеца. Това че г-н Доган каза на глас нещо, което всички знаят, не прави речта му "уникална". Той зададе въпроса, който всички си задаваме: "Какво ще стане, ако вотът мине? Какво мнозинство ще управлява". Цялата опозиция си задава този въпрос!", допълни председателят на парламента.

Споделяне

Още от България