След решение на Върховния административен съд

Цветан Цветанов е все по-близо до криминалната си регистрация

Цветан Цветанов е все по-близо до криминалната си регистрация

Бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов вече може да бъде заведен в масивите на МВР като криминално-проявен, след като Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на Административен съд София-град по делото за криминалната му регистрация.

 

Потвърденото от върховните магистрати решение от ноември м.г. признаваше правото на полицията да прави такива регистрации и в същото време обявяваше, че полицейското разпореждане за принудително снемане на личните данни на Цветанов е било ненужно.

 

Въпросното разпореждане бе издадено през юли м.г. заради негов отказ да бъде криминално регистриран, след като получи първото си обвинение – за неупражнен контрол над мобилното подслушване. Според наредбата за полицейските регистрации, издадена от самия Цветанов, обаче служителите на МВР имат право да заснемат лицата с повдигнати обвинения, както и да им снемат пръстови отпечатъци, като за тази цел не се изисква съгласието им.

Служителят на МВР, който е трябвало да вземе тези лични данни от бившия си шеф, бе издал акт за глоба на Цветанов и едновременно разпореждане за принудително да бъдат снети личните данни. Магистратите на първа инстанция решиха да го отменят, защото полицаят, издал разпореждането, не бе посочил точно с кои свои действия Цветанов е възпрепятствал регистрирането си.

Сега ВАС потвърди решението им, приемайки, че Цветанов няма правен интерес да го обжалва, тъй като то отменя атакуваното от него полицейско разпореждане. Междувременно бившият вътрешен министър се сдоби с още две обвинения – за присвояване на над 50 000 лева от бюджета на МВР, по което бе оправдан и за отказаните от него общо шест СРС-та спрямо ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, по което получи 4-годишна присъда.

Споделяне

Още от България