Цветан Василев купува стадион "Христо Ботев" в Пловдив

Собственикът на Ботев (Пловдив) Цветан Василев иска да закупи от общината земята под стадион "Христо Ботев" в града.

 

Кметът Иван Тотев обясни, че предложението ще бъде разгледано на общинската сесия в четвъртък, съобщи Plovdiv24.bg.

 

При одобряване на искането обектът ще бъде внесен в общинска Комисията за разпореждане, след това ще има процедура за прекратяване на концесията, както и тръжна процедура. Ще тече и оценка за стойността на обекта.

 

Към момента община Пловдив не е правила оценка и не знае стойността, но се очаква да е 7-цифрена сума.

 

"Не става дума за цялата база, а само за стадиона. Площта му е около 42 дка. Концесията надхвърли първоначалния договор, донякъде е и в тежест на общината, заради високите данъци. Това е причината към момента да сме добре настроени към идеята", поясни още Тотев.

 

Ако сделката стана факт, "канарчетата" ще станат първият отбор в България, който ще се сдобие със собствен стадион. Досегашната практика бе клубовете да получават съоръженията на концесия за дълъг период, отбелязва sportal.bg.

 

Mиналата година за спортните обекти и терена бе подписана концесионен договор за 35 години. Концесията обаче е надхвърлила договора с много средства.

 

Ботев Пловдив обяви, че ще строи нов стадион, който трябва да е готов през 2015-та година. Той ще разполага с близо 19 000 места, като 75% от тях ще бъдат покрити.

Споделяне

Още по темата

Още от България