Цветан Василев се раздели и с акциите си в ЗАД "Виктория"

Италианската "Дженерали" придоби пълния контрол в застрахователя

ЗАД "Виктория"

Банкерът Цветан Василев, чиято перла в империята – "Корпоратевна търговска банка" (КБ), вече е с отнет лиценз и върви към несъстоятелност, от петък е с още актив по-малко, след като италианската компания "Дженерали" (Generali) получи пълен контрол над застрахователното дружество "Виктория".

"Дженерали", която досега държеше 67 на сто от компанията, обяви, че е постигнала споразумение за придобиване на останалите акции на застрахователя, който има почти 5 процента дял на пазара у нас. През последните години постигнатият растеж се дължи и на редицата обществени поръчки, спечелени благодарение на бившите връзки с властта на обвинения сега за източване на 206 млн. лв. от КТБ Цветан Василев.

Василев бе в управата на "Виктория", а досегашното му участие бе чрез сливенската фирма "Мел финанс", другият миноритарен акционер бе пловдивската "Финтекс".

От "Дженерали" обясняват, че след като през 2013 г. получават 67 на сто от "Виктория", прехвърлени от ФАТА Асикурациони Дани (FATA Assicurazioni Danni), следващата логична стъпка е била придобиването и на останалите 33% от акциите.

Регистрирането на сделката е извършено през октомври 2014 г. от Централния Депозитар в България, допълва новият единствен собственик на "Виктория".

Така "Дженари", която у нас има още едно застрахователно дружество, опериращо под нейното име, увеличава присъствието си и с получения общ дял от 9 на сто ще се нареди на шесто място на българския застрахователен пазар.

"Тази инвестиция е доказателство за важността на България, която е значима част от нашия бизнес в Централна и Източна Европа. А България е място със значителен потенциал за растеж. Ние сме изключително благодарни на предишния акционер, чиято подкрепа и ефективно взаимодействие е изиграла ключова роля за изграждане на успешен бизнес през годините", казва Лучано Чирина, изпълнителен директор на GPH - холдинга на "Дженерали", опериращ на територията на Централна и Източна Европа, и председател на надзора на "Виктория".

През миналата година застрахователното дружество е реализирало премиен приход от 34 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?