Цветанов: Атентаторите в Бургас не са българи и не живеят у нас

сн. БГНЕС

Извършители на атентата в Бургас не са граждани на България и не живеят в България. Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в интервю за Дойче веле във Вашингтон. Цветанов вече втора седмица е в САЩ. "Разбира се, че част от разговорите, които водих с колегите от Съединените щати, бяха свързани с разследването по терористичния акт в Сарафово. Изказах огромна благодарност на колегите от агенциите на САЩ, защото на втория час след терористичния акт те бяха на място заедно с мен и колегите в Сарафово. Тяхната помощ беше изключително ценна, защото ние се нуждаехме от бързи насрещни проверки на всички данни, свързани с извършения терористичен акт", казва още Цветанов.

Според него "разследването тече и в момента, няма как без партньорство да се прави разследване, което сочи подготовка в чужбина и извършители на акта, които не са граждани на България и не живеят в България".

"България получи ценна помощ от САЩ във връзка с разследването на атентата в Бургас", казва още вътрешният министър. "Мога да кажа, че разследването тече в много добри темпове, имаме определен напредък, всичко това се споделя и с нашите евроатлантически партньори, и мога да кажа, че имаме вече и яснота относно лицата - колко са били участвалите в този терористичен акт лица. Разбира се, имаме и предположения, вече изведени на база на всичко това, което сме събрали към настоящия момент като доказателства, и за това кой би могъл да стои зад този терористичен акт. Но това са теми, които разбира се на един определен етап ще бъдат оповестени. За мен по-важно е да не пречим на разследването и изнасянето на информация, свързана с разследването, да не попречи на последващите действия, свързани с това разследване", казва още Цветан Цветанов.

 По отношение на визите за български граждани в САЩ Цветанов казва, че "не би искал да се ангажира с нещо конкретно в тази посока". "Има критерии, които трябва да се покрият, за да може за една страна да отпадне визовата преграда. Това може да стане, когато намалее броят на отказите за визи за САЩ за български граждани. Към настоящия момент този процент е над 10, тоест има още много да се желае", посочи Цветанов.

По отношение на предстоящото посещение на българския премиер в САЩ вицепремиерът заяви: "Посещението е ясен знак за надграждането на двустранните отношения и за изграденото доверие на много високи нива в много области. Вече казах, че в правоохранителната област сме достигнали своя връх на сътрудничество. Освен това стратегическо партньорство и приятелство, което е изградено и е от полза за двете държави, ние искаме да надградим и да отидем в по-напреднала фаза и в политически план".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?