Цветанов: Пет на сто от съдиите са се сраснали с престъпността

Цветанов: Пет на сто от съдиите са се сраснали с престъпността

Не повече от 5 % от съдиите могат да бъдат обвинени, че са се сраснали с престъпността, но те работят по най-тежките знакови дела за организирана престъпност и делата с голям финансов ресурс. Това заяви в сряда вътрешният министър Цветан Цветанов, който досега слагаше всички "черни тоги" под общ знаменател, докато обясняваше, че правораздаването е рожба на "Октопода". Пред БНТ обаче той изтъкна, че именно въпросните 5 процента "са зрънцата, важни за облика на цялата съдебна система".

"Съдебната система е много сраснала с престъпността и с политическите партии, които са управлявали страната през последните 20 години", продължи министърът и за пореден път каза, че както в МВР има корумпирани служители, така има и в съдебната система.

Според Цветанов обаче само в МВР се работи срещу корупцията, а в съдебната система – не. "Ние работим, за да ги махнем – те обаче не работят, за да се очистят", заяви министърът, който отново не коментира въпроса защо МВР не се заеме по-сериозно с разкриването на конкретните корумпирани магистрати.

Не може да се отрече обаче, че Висшият съдебен съвет е единствената институция в България, която предприе драстични мерки срещу магистратите, контактували с Красьо Черния, а плевенският лобист бе засечен да комуникира с множество полицаи, политици, шефове на агенции, бизнесмени и пр. Усилията за самоочистване на съдебната система получиха признание и в току що публикувания доклад на ЕК, който иначе е критичен за постиженията в правораздаването през изтеклата година.

Цветанов посочи, че който и да говори в България за съдебната система, магистратурата е обявявала това за намеса в работата ѝ. Като пример той даде делото "Борилски".

"Когато излезе френският посланик и каза, че във Франция ще започне паралелно разследване и дело, нашата правораздавателна система веднага взима адекватна позиция", напомни Цветанов. Той добави, че ако близкият до БСП бизнесмен Марио Николов не е фигурирал в доклада на ОЛАФ, е нямало да бъде осъден.

Според него, когато има сигнали от Брюксел, съдебната система веднага започва да си сверява часовника, но когато "Цветанов го казва, това е намеса". Запитан споделя ли мнението на премиера, че магистратите тежат като "воденичен камък на народа", той отговори: "Абсолютно е така."

Спор за доклада

Цветанов и предшественикът му Михаил Миков, който в момента е депутат от БСП, изразиха противоположни позиции за констатациите в доклада на ЕК. На фона на критиките на Цветанов към съдебната система, Миков коментира, че е нужно разбирателство между различните власти. "Не може премиерът да каже, че магистратите тежат като воденичен камък на шията на народа", каза той по повод реплика на Борисов от вторник.

Според него не може съдът "винаги да е виновен". " Ако се оправдаваме със съда, няма да бъдем разбрани в Брюксел, а тук няма да постигнем резултати", смята той.

Цветан Цветанов пък отново потвърди готовността си да предостави на Висшия съдебен съвет (ВСС) данни за корумпираните магистрати, но повтори, че за целта членовете му трябва да имат допуск до класифицирана информация.

Той даде пример с ръководител на съд, назначен от сегашния ВСС, "раздробил" обществените поръчки, които обявява, така че да паднат под прага от 50 хил. лв., за да избегне задължението да обявява конкурс. "Ако е от изпълнителната власт, на часа ще бъде уволнен, но на съдията не можем да търсим отговорност", посочи Цветанов. Случаят е бил обсъден вчера и с главния прокурор Борис Велчев, но ВСС не може да получи информация за него, защото тя е поверителна.

Министърът отхвърли обвинения, че България се превръща в полицейска държава. "Днес е налице политическа воля за промяна и МВР няма да променя концепцията си, която прилага от 1 година. И в следващите дни ще има още операции, защото това гарантира стабилността на държавата и че европейските пари няма да бъдат откраднати", каза Цветанов. По думите му фактът, че в последно време няма показни убийства и отвличания показва, че това не е полицейщина, а ред, дисциплина и обществено спокойствие. Всъщност показните убийства от началото на годината са няколко, но Цветанов пропусна този факт.

Той изрази очакване, че новият специализиран съд, който според него е получил подкрепа от страна на Брюксел, ще заработи от началото на 2011 г. Според Цветанов случаи като този с предишния премиер Сергей Станишев, обвинен преди дни за неправилно боравене с класифицирана информация, няма да се гледа там, защото нарушението е малко.

Той посочи още, че предстои анализ на всички обществени поръчки, обявявани от институциите, въз основа на който ще бъдат предложени промени в законодателството, така че да се избегнат корупционни практики, които сегашният нормативен акт допуска.

Михаил Миков пък коментира доклада на ЕК за напредъка на България в областта на правосъдието и обществения ред с думите, че "устремът звучи през медиите, но ако има лоша новина от този четвърти по ред доклад на Европейската комисия, то тя е, че не е последен”.

Той призна, че докладът е окуражаващ за управляващите и заяви, че без съвместните усилия на институциите не може да се върви напред.

Голямата тема с евросредствата се връща с нов запис именно с обществените поръчки, смята бившият вътрешен министър. Според него обаче е страшно, че преди 10 дни бе публикувано мащабно изменение на Закона за обществени поръчки.

България трябва да прочете сериозно този доклад и да помисли как да излезе от тази процедура на партньорство, смята Миков.

Споделяне

Още по темата

Още от България