Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Цветанов: Социологията се превърна в инструмент за манипулиране на общественото мнение

0 коментара
Цветанов: Социологията се превърна в инструмент за манипулиране на общественото мнение

Г-н Цветанов, вчера много от социологическите агенции обявиха последните си проучвания. Как ще коментирате изнесените данни?

Обявиха ги в най-добрия възможен момент – вчера беше първи април. Не можеха да изберат по-подходяща дата.

Намеквате, че изнесените данни са неверни?

Убеден съм, че в частта касаеща нашата формация, изнесените данни нямат нищо общо с действителността. За да не бъда голословен, ще ви дам прост пример. Вчера три социологически агенции представиха проучванията си пред обществото. В тях резултатът на ПП "Републиканци за България" варираше между 0,5% и 0,8%. Социолозите предвиждат също, че избирателна активност ще бъде сравнително ниска – около 2,6 млн. гласували. Това означава, че формацията ни би следвало да получи между 13 000 и 20 000 гласа на национално ниво. В моите очи това изглежда несериозно. Готов съм да се обзаложа и с вас, и с тях, че Републиканци за България ще спечели повече гласове само на територията на Благоевградска област, където съм водач.

А на какво според вас се дължи ниският резултат на формацията ви в социологическите изследвания?

Основната причина е, че през последните години социологията спря да се използва за измерване на нагласите на избирателите и постепенно се превърна в инструмент за манипулиране на общественото мнение. Анкетите влязоха в ролята на агитационен материал. Жалко е, че партиите вече не поръчват изследвания, за да разберат какво искат или мислят избирателите. За тях е важно само да покажат на обществото, че рейтингът им расте, а този на опонентите им спада. В този смисъл участниците в изборите не поръчват социология, а предварително уговорен резултат. И не е изненадващо, че той е най-добър за този, който е на власт и разполага с най-много финансови средства. Така обаче се руши доверието в социологията като наука и се влошава качеството на изборния процес. Крайният резултат е отдалечаването на политиците от техните избиратели.

Отправяте тежки обвинения. Не се ли притеснявате, че ще се сблъскате с недоволство от страна на гилдията?

Не, защото честността на вота стои над интересите на която и да е гилдия. А и не е правилно да слагаме всички хора под общ знаменател. Извинявам се предварително на коректните социолози, за това което ще кажа, но не мога да скрия възмущението си, че част от техните колеги вземат активно участие в манипулирането на вота в полза на управляващата коалиция Борисов-ДПС. И това не се случва от днес. Типичен пример за такава манипулация бяха кметските избори в София. По това време вече бях прекратил активната си политическа дейност, но наблюдавах случващото се с голям интерес. Направи ми впечатление, че на балотажа една социологическа агенция през целия ден подаваше към медия, близка до властта силно, манипулирани данни, според които кандидатът на управляващите имаше преднина пред своя опонент от цели 16%. Медията публикуваше очевидно фалшивите данни през целия ден, с което повлия на вота, като отказа много хора да гласуват в подкрепа на загубилия кандидат. При отварянето на урните се оказа, че данните на "социолозите" нямат нищо общо с действителността, а кандидатът на управляващата коалиция спечели вота само благодарение на тази манипулация и гласовете от ромските секции.

Защо припомняте този случай точно сега?

Защото управляващата коалиция Борисов-ДПС подготвя същата манипулация. Поръчаната от тях социология целенасочено намалява резултата на неудобните за тях формации и завишава този на коалиционните им партньори. Отсега предвиждам, че това ще продължи и по време на самото гласуване. Мога да се обзаложа, че една от близките до властта медии отново ще наруши забраните за излъчване на данни от екзит половете и ще публикува манипулирани резултати през целия изборен ден.

Каквото и да напишат – не им вярвайте. Можем да противодействаме на това само с активност. Затова всички трябва да излязат и да гласуват, независимо какво ни казват социолозите. Резултатът ще бъде друг, гарантирам.

Какви ще бъдат последните ви думи в края на тази предизборна кампания?

На финала искам да благодаря на всички за подкрепата. Благодаря на хората, че продължават да ни вярват и да ни следват. Хиляди благодарности и за членовете и симпатизантите от всички наши структури, които положиха свръхусилия за краткия период, в който съществува проектът. Всички вие свършихте невероятен труд, който няма как да остане неоценен.

Обръщам се и към всички наши поддръжници с призив за активност в изборния ден. Излезте и гласувайте. Въпреки пречките, които властта се опитва да ни създаде, ПП "Републиканци за България" ще бъде незаобиколим фактор в следващия парламент.

И още нещо – не се страхувайте от пандемията. Мога да ви уверя, че краткият ви престой в изборната секция ще бъде по-безопасен от разходка в парка. Гласувайте!

За държава с правила!

* Интервюто с Цветан Цветанов е направено от topnovini.bg.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.