Цветанов "уреди" българско гражданство на двама младежи

Цветан Цветанов

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е "уредил" даването на българско гражданство на двама младежи от Смолянско - на 26 и 27 години. Това се разбира от съобщение на пресслужбата на община Смолян, разпространено във вторник.

Братята Роман (27 г.) и Алексей (26 г.) ще станат най-сетне български граждани в сряда в сградата на президентството в столицата, където ще присъстват Цветанов и смолянският кмет Николай Мелемов.

Двамата младежи са деца на рускиня и българин и поради бюрократични пречки нямат нито българско, нито руско гражданство, нито документи за самоличност, което ги прави хора извън закона. Досега те живеят почти нелегално в махала Люлка до смолянското село Смилян.

От съобщението се разбира, че при поредното си ходене в Смолянско Цветанов научил от медиите за двамата младежи и "обещал да реши проблемът".

По конституция президентът на Република България е този, който има право да даде българско гражданство. По традиция президентът упълномощава вицепрезидента да се занимава с въпросите на гражданството. Очевидно помощта на вицепремиера Цветанов е била да ходатайства пред вицепрезидента Маргарита Попова да реши положително проблема на младежите.

Споделяне

Още от България