Цветанов: За всички е ясно, че президентът гледа на Изток

Радев: Хора като Цветанов осмислят по-бавно, затова говоря за образование

Цветанов: За всички е ясно, че президентът гледа на Изток

“За всички е ясно, че президентът гледа на Изток. Има съмнения, че този човек е зависим от други държави". Така председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов продължи в петък задочния си спор с държавния глава и администрацията му. Като първо го направи в интервю за бТВ, а после и пред журналисти в Народното събрание.

Иначе поредната размяна на реплики между институциите започна в четвъртък след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

На излизане от заседанието Цветанов заяви, че в предварителното становище, представено от екипа на Румен Раден, едва ли не се предлагало да се обяви курс към излизане на България от ЕС и НАТО. Причината - пасаж от черновата на позицията, посветен на атаката на САЩ, Великобритания и Франция срещу режима на Башар Асад, в която се подчертава, че "създадената ad hock коалиция" между трите страни, която нанесе удари в Сирия "без резолюция на ООН", създава напрежение в региона.

В официалното общо становище след КСНС думите за Сирия и въобще темата изобщо липстват. След изявленията на Цветанов от "Дондуков" 2 обаче разпространиха и черновата. Според зам.-председателя на ГЕРБ документът е в подкрепа на неговата теза.

В предложената от президента позиция не фигурираха текстове, които да кореспондират с позициите на ЕС и НАТО, но фигурираха текстове от позицията на Русия за ударите в Сирия, каза днес Цветанов.

Ако го прочетете внимателно и се запознаете с позицията на Русия и с позициите на ЕС и на НАТО, ще видите разликата, каза той. По думите на Цветанов в позицията на Русия се говори за ескалиране на напрежението и за бомбардираните обекти, а в позицията на ЕС и НАТО - за системно използване на химически атаки срещу сирийския народ от режима на Асад.

"Химическата атака е военно престъпление. В позицията на президента не фигурираха никъде текстове, които да кореспондират с позицията на ЕС и на НАТО, но фигурираха текстове от позицията на Русия, която беше изразявана в публичното пространство, и се въвежда обществото в заблуждение, че едва ли не Великобритания, Съединените щати и Франция са направили тази атака, само и единствено за да могат да атакуват обекти и да ескалират напрежението на място", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.

Трябва да бъдем солидарни с всяка една мярка, стъпка и действие, което ограничава възможността на подобни режими да използват химически атаки срещу техния народ, смята той.

Според Цветанов изброяването на други държави в първата страница на проекта също можело да създаде напрежение, ако не било отпаднало от текста. Той отбеляза, че позицията на КСНС трябва да е консенсусна за всички политически сили - участници в него.

При поднасянето на тази чернова на становище, което трябваше да бъде подкрепено от всички, спонтанната реакция, която имахме аз и Екатерина Захариева, беше подкрепена и от премиера, каза Цветан Цветанов.

Той припомни реакцията на БСП по случая "Скрипал" и предложението на левицата парламентът да излезе с обща позиция. Той отбеляза, че тогава българското правителство е имало отворена позиция, която можело да бъде променяна на база на допълнителната информация, която би могла да постъпи. Цветанов посочи, че една позиция на Народното събрание не може да бъде променяна, както тази на българското правителство.

След тези координирани действия между БСП и президентската институция и всички тези послания, коментари и изказвания през последните година и няколко месеца, определено мога да кажа, че нямаме необходимото доверие пред евроатлантическите партньори, което имахме преди избора на Румен Радев за президент на страната, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

Цветанов обвини държавния глава и в саботаж на модернизацията на армията - претопляйки историята с проекта за закупуване на нов вид изтребител за Военновъздушните сили. От всички съседни държави, които са членки на НАТО - нито една не говори за "Грипен", всяка говори за стратегическо партньорство с държавите от НАТО и САЩ, посочи той. Цветанов отбеляза, че F-16 e на въоръжение в почти всички държави от ЕС, които са членки на НАТО, с изключение на Унгария и Чехия.

По повод критиките от вицепрезидентът Илияна Йотова, че Цветанов само критикува и ругае президента, той отговори, че ще продължи да го прави, ако Радев се отклонява от единствения ход за перспектива и развитие за България.

"Моята работа като народен представител е да изразявам мнение и да отстоявам евроатлантическите ценности. Аз никога не съм приклякал, за да целувам ръка на представители на чужди вероизповедания", коментира Цветанов, визирайки празненствата за 3 март с участието на руския патриарх Кирил.

Лидерт на ГЕРБ в НС припомни и кандидат-президентската кампания на Радев. От нея той взе повод да репликира президента за твърдението му, че държавата се управлява на тъмно.

"В президентската кампания беше истинска тъмнина - социално слаби хора финансират кампанията на президента Радев с по 400 лв. Проверете дали някой от тези хора има възможност да ги отдели", призова Цветанов в интервю за бТВ.

По думите му става дума за "мрежа за тъмно финансиране", която трябва да бъде осветена и да се види "на база на какво решение на института на Решешетников БСП определиха Радев за кандидат".

Според зам.-председателя на ГЕРБ "остават съмнения, че президентът е зависим от чужди държави" заради начина, по който ни предлага да водим националната сигурност на страната".

Посещението в анексирания от Русия Крим на делегация на "Атака" - коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението, Цветанов определи като личен избор и позиция на лидера ѝ Волен Сидеров. "Атака" била само една от партиите в управляващото мнозинство, което пък било за евроатлантизма, по думите на Цветанов. Все пак той нарече посещението на българските депутати в Крим "не много удачно", защото "когато говорим за международно право и анексиране на чужди територии, трябва да отстояваме европейското и международното право, защото това е гаранция за нашата териториална цялост".

Цветанов подчерта, че има коалиционно споразумение, в което "няма акценти, свързани с позиция, различна от европейската за анексирането на Крим", а правителството и дори президентската институция подкрепят санкциите срещу Русия, показали, че "не може така да се прави".

Радев: Хора като Цветанов осмислят по-бавно, затова говоря за образование

"Не случайно говоря за по-добро образование, но някои хора като Цветанов по-бавно го осмислят", отговори по-късно в петък на критиките президентът Румен Радев.

Попитан в Монтана от журналисти, дали търси конфликт с правителството, той каза, че винаги търси сътрудничество в името на България.

По думите му, неговите констатации, че изпълнителната власт не работи реално в някои сектори, не бива да се тълкуват като опити за конфронтация, а само като констатации.

На обвиненията на Цветанов за нечиста предизборна кампания Радев отговори с твърдението, че неговата кампания отдавна е осветлена. Всичко може да се види в интернет, каза държавният глава и коментира, че ако някой може да се притеснява от миналото, то това не е той.

Президентът отхвърли и обвиненията, че не поддържа европейската интеграция на България и заяви, че България не бива да заблуждава своите евро-атлантически партньори че модернизира армията си, а в същото време да планира от година на година да намалява средствата, отделяни за това.

В петък президентът посети Монтана по покана на местния жител Иво Богданов, който е бил несправедливо осъден в Гърция, лежал е 7 години в затвор и е бил освободен със съдействието на Румен Радев.

Държавният глава се срещна с кмета на Монтана Златко Живков, след което даде изявление и посети дома на Богданов. Радев заяви, че изпитва голямо уважение към кмета на Монтана, който е получил пет пъти поред доверието на местните хора на избори.

Споделяне

Още от България