Тунелът под Ламанш остава затворен

Тунелът под Ламанш няма да бъде отворен за пътници, съобщи в понеделник транспортната компания "Евростар", която притежава железницата, свързваща Лондон с Париж и Брюксел. Не се знае кога влаковете ще потеглят отново, признава "Евростар", цитирана от Асошиейтед прес.

Над 55 000 резервирани пътувания бяха отменени досега, след като в петък заради технически неизправности спряха влаковете по маршрута под протока Ламанш и стотици пътници останаха като в капан в тунела.

Заради сложната ситуация "Евростар" няма да може да продава билети за пътувания преди Коледа. За желаещите да пътуват през Ламанш с други транспортни средства има още лоши новини. Почти половината полети от парижките летища "Шарл дьо Гол" и "Орли" бяха отменени. На летището в Брюксел също се
образуваха огромни опашки от хора, желаещи да прехвърлят резервациите си за по-късна дата. 

Все още е неизвестна причината за срива в електрическата система на тунела, заради който пет влака заседнаха в него, а шести трябваше да спре извън него. Инцидентът предизвика гняв и паника сред пътниците. Някои от тях останаха под земята без храна и вода над 15 часа и без да знаят какво се случва. 

"Евростар" изрази увереност, че причината за техническите проблеми е лошото време и заяви, че трябва да се свърши още работа, за да се пригодят влаковете към тежките зимни условия. Това ще включва "подобряване" на предпазителите за сняг, монтирани на локомотивите.

В събота ръководството на компанията заяви, че причината за инцидента е бързият преход от сковаващия студ във Франция, която преживява една от най-тежките зими от години, към сравнително топлия въздух в тунела. Според "Евростар" в тунела вероятно се е получила кондензация на водата и тя е довела до проблем с електрическата система.

Споделяне

Още от Свят