Тунизийка предложи Заев и Ципрас за Нобел за мир

Тунизийка предложи Заев и Ципрас за Нобел за мир

Македонският премиер Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас ще бъдат номинирани за Нобелова награда за мир през 2019 г. за техните усилия да постигнат историческо споразумение между двете страни и да сложат край на спора за името. Това съобщи македонската агенция МИА, цитирана от БТА.

Номинацията ще стане на специална церемония днес в Университета ФОН в Скопие. Двамата премиери ще бъдат номинирани от тунизийката Уидед Бишмауи, която е носителка на Нобеловата награда за мир през 2015 г. в рамките на тунизийския национален диалог.

"Смятам Преспанското споразумение, в което и двете страни и преговарящите вложиха толкова много енергия, за изключително важен процес, който заслужава да бъде номиниран за Нобеловата награда за мир", заяви Бишмауи пред журналисти.

Според нея споразумението може да бъде модел за решаване на проблеми и на други места по света.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също посочи Преспанското споразумение като пример за мирно решаване на транснационални спорове, отбелязва агенция МИА.

"Споразумението Атина-Скопие е успешен пример за транснационални усилия за затваряне на спорни въпроси. Споразумението ще бъде от полза за целия Балкански регион", заяви Гутериш на форум в Доха в понеделник.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани