Туристи се насочват към Испания, България и дори Гърция след атаката в Тунис

Туристи се насочват към Испания, България и дори Гърция след атаката в Тунис

След атаката в Тунис, където въоръжен мъж уби десетки туристи на плажа на хотел, европейците, които отиват на море това лято, се насочват към Испания, България и дори Гърция, отбелязва Ройтерс.

Преди нападението, отговорност за което пое джихадистката групировка "Ислямска държава", туниският туристически сектор тъкмо се възстановяваше след вълненията по време на Арабската пролет. В резултат Тунис се превърна в популярна евтина дестинация за европейците, искащи да събират тен.

 Атаката миналата седмица, при която ислямист уби 38 души, предимно британци, обаче засили опасенията за сигурността в тази страна, след като двама негови съмишленици застреляха в музей в  столицата Тунис 22 човека, 21 от които чужденци. Сега много туристи, планирали или резервирали почивка в северноафриканската  държава, се насочват към други места.

Малко вероятно е хората, възнамерявали да почиват в Тунис, да се спрат на далечни дестинации, коментират анализатори.

Малдивите, Мексико и Карибските острови по принцип предлагат по-скъпи почивки и привличат друг тип туристи.

Очаква се най-големият печеливш да е Испания, която преследва същата таргет група - хора, които искат да почиват на ол инклузив, или да получат качество на прилична цена.

България и Турция, които загубиха много от руските туристи заради икономическата криза, обаче може да се окажат популярни и изгодни алтернативи на Испания, отбелязва Ройтерс. Според експерти част от западняците, които няма да отидат в Тунис от съображения за сигурност, не биха почивали и в Турция, която граничи с опустошената от кървав конфликт Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят