Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Туроператорите със задължителна застраховка "настаняване"

С промени в закона се прави опит за намаляване на туристическите сдружения

0 коментара
Туроператорите със задължителна застраховка "настаняване"

Задължителна застраховка "настаняване" за туроператорите, за да се защитят потребителите при случаи на липса на резервация или ако се окаже, че е анулирана. Това предвиждат промени в Закона за туризма, публикувани за обществено обсъждане.

Прави се и опит за намаляване на многобройните туристически сдружения, създаване на туристически инспекторат. Вменяват се нови ангажименти за общините, ще има регистър на туристите и атракциите, нови правила за ски училищата, предвиждат други промени в Закона за туризма.

Той беше представен в понеделник на заседание на Националния съвет по туризъм (НСТ), председателстван от министър Николина Ангелкова.

Застраховка "настаняване"

С цел повишаване качеството и сигурността на услугите се въвежда застраховка "настаняване" към туроператорите и туристическите агенти. Така туристите ще бъдат защитени в случай, че на място се окаже, че нямат резервация или по някаква причина тя е анулирана, е посочено в мотивите към законопроекта.

Предвижда се всеки туроператор да предоставя номер и дата на сертификата за сключена застраховка. Той ще бъде вписан в Националния туристическия регистър и потребителите ще могат да проверят това онлайн през сайта на министерството.

Слага се край и на практиката за дълго забавяне при възникване на застрахователно събитие. За целта се въвежда тримесечен срок за произнасяне от застрахователя по възникнал казус и съответно за плащане по претенцията по застраховката.

Предвижда се и по избор на потребителя вместо медицинска застраховка да се ползва Европейска здравноосигурителна карта. Това ще намали цената на туристическия пакет, е посочено в мотивите.

Намаляване на сдруженията в туризма

Предвижда се националните туристически сдружения да се обединят по три признака -

  • браншови, професионални и продуктови.
  • Националните браншови туристически сдружения са три - на хотелиерите и ресторантьорите, на туроператорите и туристическите агенти и на работодателите в туризма.
  • Националните продуктови туристически сдружения са шест:
  • балнеолечебни, спа, уелнес и таласотерапевтични услуги
  • селски и еко туризъм
  • голф, спортен и приключенски туризъм
  • културен, религиозен, конгресен, събитиен и/или фестивален туризъм
  • детски и младежки туризъм
  • друг специализиран продуктов туризъм;

Националните професионални туристически сдружения са три – на екскурзоводите, планинските водачи и на ски учителите и ски училищата.

Заложено е ограничение за членуване - едно браншово, професионално или

продуктово може да членува само в едно съответно национално туристическо сдружение.

Признаването на дадено национално туристическо сдружение за представително на национално равнище ще става с акт на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма.

Тези, които не са заявили пред Министерството на туризма актуализация за вписване в Националния туристически регистър, ще бъдат заличени, предвижда законопроектът. За новата регистрация туристическите сдружения няма да плащат.

Регистър на туристите

Хотелиерите ще са длъжни да водят електронен регистър за настанените туристи. Бизнесът ще трябва да осигури автоматизиран обмен на данни между информационната система на водения от тях регистър и Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) за броя настанени туристи и датите на регистрация и отпътуване, е заложено в законопроекта.

За местата за настаняване клас "Б" - хижи, учебни центрове, туристически спални и др., се предвижда възможност регистърът да се води на хартия, като данните се вписват в ЕСТИ ежедневно чрез публично достъпен уеб или друг интерфейс и сигурна комуникационна свързаност.

Това е и важна крачка за изсветляване на сектора и повишаване на държавните приходи от туристическа дейност, е посочено в мотивите.

Общините с програми за туризма

Местната власт се задължава, заедно с приемането на общинския бюджет, да одобри и общинска програма за развитие на туризма. Тя трябва да бъде приета от Общинския съвет до 15 февруари.

В програмата трябва да е посочено в коя туристическа инфраструктура и атракции ще бъдат направени инвестиции.

Създават се и консултативни съвети по туризъм към общините, в които влизат представители на бранша. Те също могат да предлагат къде да инвестира общината. Предложенията им могат да залегнат в програмата.

Ново звено "Туристически инспекторат"

Заложено е и създаване на ново специализирано звено за контрол "Туристически инспекторат" към министъра на туризма, което трябва да заработи от 2017 г. При открити нарушения тоще налага глоби и прекратяване или понижаване категорията на обекти, временно затваряне или забрана на достъпа, заличаване регистрацията на туроператори и агенти.

Разширяват се и контролните правомощия на кметовете. Дава им се право да затварят временно туристически обект.

Регистър на туристическите атракции

Нова глава в закона регламентира публичен Национален регистър на туристическите атракции, който се води в Министерството на туризма. Те са определени като национални и местни. Посочени са критериите, по които се определят като такива обекти.

Въвеждат се единни стандарти за указателните табели за атракциите, информацията, която трябва да съдържат и тяхното графично оформление.

Нови правила за ски училищата

Законът включва и нова уредба за ски училищата, чрез които ски учителите могат да упражняват професията си. Ски училищата ще се вписват в Националния туристически регистър.

Определят се и видовете ски писти - за алпийски ски и за ски бягане. В състава на комисията за определяне вида на ски пистите ще се включва и представител на Министерството на младежта и спорта, е заложено в законопроекта. Комисията ще прави проверки за сигурността и информационна обезпеченост на пистите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.