Турски министър се изказа за "преразглеждане" на споразумението за мигрантите

 Йомер Челик

Турският министър за ЕС спомена в понеделник за "преразглеждане" на споразумението за намаляването на наплива на мигранти към Европа на фона на напрежението между Турция и редица страни от Западна Европа преди предстоящия на 16 април референдум за увеличаване на правомощията на турския президент.

Трябва да преразгледаме въпроса, свързан с преминаването по суша на мигранти, фигуриращ в споразумението Турция-ЕС за миграцията, уточни министърът за ЕС Йомер Челик, цитиран от Анадолската агенция.

През март миналата година Анкара и ЕС подписаха споразумение за спиране на наплива на мигранти от Турция за Европа. В следващите месеци водещи политици от южната ни съседка нееднократно заплашваха с отмяна на договорката.

"Към този момент нямаме задължение да се придържаме към споразумението, но го правим по хуманитарни съображения. В известен смисъл Турция спасява честта на човечеството. Когато обаче става дума за сухопътните маршрути, аз съм на мнение, че Турция трябва да ревизира ситуацията, защото Европа не изпълнява своята част от сделката," каза Челик, цитиран от "Хюриет дейли нюз" http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-calls-eu-council-of-europe-to-raise-voice-on-netherlands-breach-of-rights.aspx?pageID=238&nID=110771&NewsCatID=351 .

Челик определи отказа на холандското правителство да разреши на турската министърка на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая да се срещне със свои сънародници в консулството на Турция в Ротердам и използването на сила срещу турските демонстранти в града на 11 март като нарушение на Европейската конвенция за правата на човека.

"Необходимо е всички заедно да се изправят срещу тези действия. Турция ще направи каквото е необходимо, но Европейският съюз и Съветът на Европа трябва да осъдят тези инциденти и предприемат мерки, за да не се повтарят", заяви Челик пред журналисти в Анкара.

Министърът даде да се разбере, че със сигурност ще страната му ще наложи санкции на Холандия и ще направи нужните стъпки, за да защити "националната чест", но че това не бива да се тълкува като "пълен разрив със Запада", както биха искали някои държави.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?